Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tokelau první území světa, jež zcela přešlo na solární energii

Tokelau první území světa, jež zcela přešlo na solární energii

Tichomořské souostroví Tokelau se stalo prvním územím světa, jež bude získávat elektřinu výhradně ze solárních zdrojů. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC.

Souostroví zahrnující tři atoly Atafu, Nukunonu a Fakaofo, které obývá zhruba 1400 lidí, bylo v uspokojování energetické poptávky doposud závislé na dieselových generátorech.

Výroba elektřiny pomocí generátorů byla ovšem drahá, hlučná a neekologická. Nový Zéland, který souostroví spravuje, se proto rozhodl investovat sedm milionů dolarů do solárního projektu. Poslední součást sítě solárních panelů byla dokončena v tomto týdnu.

"Doteď bylo Tokelau stoprocentně závislé na dieselových agregátech pro produkci elektřiny, což mělo vážné hospodářské a ekologické dopady," uvedl novozélandský ministr zahraničí Murray McCully ve svém prohlášení.

"Tokelauský projekt výroby energie z obnovitelných zdrojů je první svého druhu na světě. Tři hlavní tokelauské atoly mají nyní dostatečnou solární kapacitu, aby uspokojily své energetické potřeby," dodal.

Koordinátor projektu Mike Basset-Smith podotkl, že tento krok představuje "milník obrovského významu" pro Tokelau, které nyní bude moci vynakládat víc peněz na sociální podporu.

Ostrovní území Tokelau je nesamosprávné zámořské teritorium Nového Zélandu, které se nachází ve střední části Tichého oceánu, přibližně v polovině cesty z Nového Zélandu na Havaj. Na žádném z ostrovů není mezinárodní přístav ani letiště. Cesta lodí na Samou, což je nejbližší sousední stát, trvá 28 hodin.

Většina ostrovanů se živí drobným zemědělstvím a rybolovem, tisíce se jich už přestěhovaly na Nový Zéland či Samou, která má podobnou kulturu a jazyk. OSN podporuje větší nezávislost Tokelau, obyvatelé souostroví však už ve dvou referendech v letech 2006 a 2007 odhlasovali udržení koloniálního statusu a odmítli větší autonomii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů