Pátek, 29. března 2024

Do řeky Kamenice se vrátili další lososi

Do řeky Kamenice se vrátili další lososi

Do řeky Kamenice v Českém Švýcarsku se letos v říjnu opět vrátili dospělí lososi. Češi jich v Edmundově soutěsce u Hřenska na Děčínsku zadokumentovali pět, němečtí rybáři na toku Lachsbach v Bad Schandau sedm. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Do českých řek rybáři vypouštějí malé lososy už od roku 2008, letos jich do Kamenice přibylo 12.000. Dospělé ryby se pak do Česka vracejí vytřít.

"Důležitější než absolutní počet ryb je sama skutečnost, že se dospělí lososi vracejí pravidelně, a to i navzdory letošní poměrně nízké hladině vody v Kamenici a v Labi," řekl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda.

Losos obecný je v minulosti vyhubený druh, který se do české přírody vrací právě díky lidské pomoci. Český rybářský svaz o jejich návrat usiluje od roku 1998 pravidelným jarním vypouštěním rybího plůdku, správa národního parku od roku 2008 vypouští na podzim větší rybičky. Letos jich bylo 12.000.

Posledního lososa spatřili rybáři před začátkem projektu jeho návratu do českých řek v 50. letech. Přitom ještě v roce 1930 byl poměrně běžnou rybou. Na Labi ale v roce 1935 postavili migrujícím lososům do cesty Masarykova zdymadla na ústeckém Střekově, což rybám velmi znesnadnilo návrat na místa tření v řekách, jako je Kamenice. Podle pamětníků posledního lososa ulovili v Labi v roce 1954.

V Německu začali s vysazováním plůdku lososa do řek v roce 1994, čeští rybáři se přidali o čtyři roky později. Od roku 1998 vypustili ochranáři a rybáři do Kamenice, Ploučnice a Ohře vždy na jaře už téměř tři miliony kusů plůdků lososa obecného. V roce 2002 pozorovali v Kamenici prvního navrátivšího se lososa, od loňského roku se podle správy parku vracejí častěji než v předchozích letech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů