Pátek, 29. března 2024

Některé papírové košíčky na muffiny obsahují nebezpečné látky

Některé papírové košíčky na muffiny obsahují nebezpečné látky

PRAHA - Vůně čerstvého cukroví, nadýchané muffiny, ale i hormonální nerovnováha a vývojové problémy. To všechno se podle zjištění sdružení Arnika může pojit s pečením a pomůckami, které při něm běžně používáme. Ekologická organizace nechala v celkem dvaceti různých výrobcích pro snadnější pečení - v pečicích papírech (11 vzorků) a papírových košíčcích na muffiny (9 vzorků), v laboratoři Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) zjistit, zda neobsahují problematické látky. Zatímco pečicí papíry vyšly z tohoto testu dobře, zakousnout se do čerstvého muffinu může být problém. Některé papírové nádobky totiž obsahují takzvané polyflourované surfaktanty (1). Analýzu provedla Vysoká škola chemicko-technologická.
"Pomůcky na pečení jsme nakoupili v Praze v běžné obchodní síti. V nadpoloviční většině muffinových košíčků pak zjistila laboratoř VŠCHT problematické látky. Výzkum zadala Arnika. Tyto chemikálie nám sice usnadňují pečení, protože se díky nim těsto na papír nelepí, ale zároveň je třeba vzít v úvahu, že se jednáo látky, jež představují potenciální riziko pro lidské zdraví. Jsou totiž v přímém styku s jídlem a problém je, že se do něj podle nejnovějších studií mohou uvolňovat. Některé polyflourované surfaktanty jsou spojovány s poruchami hormonální rovnováhy nebo negativním vlivem na vývoj organismu," říká odbornice ze sdružení Arnika a koordinátorka Pracovní skupiny mezinárodní sítě IPEN pro dioxiny, PCB a odpady Mgr. Jitka Straková.
Lidé by měli při svém nákupu upřednostnit klasické plechové formičky na muffiny, které je možno opakovaně použít, před jednorázovými výrobky. Nejen že se jedná o zdraví bezpečnější alternativu, ale navíc nebudeme při každém zakousnutí do muffinu zbytečně produkovat odpad.
Tabulka uvádí výrobky, které obsahují nebezpečné látky:
Název výrobku
Výrobce
Cena
Košíčky Profissimo
DM drogerie markt, Karlshruhe, Německo
25,00 Kč
Košíčky Ekoz - větší růžové
není uveden
55,00 Kč
Košíčky Ekoz - menší s muchomůrkami
není uveden
55,00 Kč
Košíčky Party
Wimex s.r.o., Boumovská 72, Náchod
11,00 Kč
Košíčky - Goba
Goba, s.r.o., U Vápenice 185, Beroun 4
25,00 Kč
Analyzované látky, takzvané PFAS, se už dnes vyskytují po celé Zemi. Mezinárodní studie pak za alarmující označují fakt, že se toxické produkty těchto látek našly i v mateřském mléce (2).
Lidé tyto látky využívají proto, že odpuzují vodu i olej a jsou tepelně velmi stabilní. Proto se na ně nelepí těsto při pečení, používají se ale i v krabicích na pizzu nebo v sáčcích na popcorn do mikrovlnky. Zdrojů, odkud se mohou dostat do těla je tedy více.
Že jde o významný problém, dokazuje zájem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) o tyto chemikálie. Úřad upozornil na nutnost sledovat tyto látky v potravinách a v materiálech, které s potravinami přichází do kontaktu. Cílem je zejména zjistit, jak moc jsou lidé těmto látkám vystaveni (3).
V mezinárodním srovnání nejsou výsledky příliš lichotivé. Při zkoumání 71 vzorků z celého světa byly problematické látky obsaženy jen ve dvou pečicích papírech a čtyřech muffinových košíčcích (4).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů