Úterý, 23. dubna 2024

Léčebné metody z Jeseníků jsou oblíbené ve světě

Dochované historické prameny zmiňují obec Lipová, která se nacházela v oblasti Hrubého Jeseníku, již v roce 1290. Z původní a nepříliš známé vsi se během několika století stalo známé lázeňské místo Lipová-lázně.

Léčebné metody z Jeseníků jsou oblíbené ve světě

Historie Lázní Dolní Lipová se datuje od roku 1829, kdy zde Johann Schroth založil vodoléčebné lázně. Lidový léčitel, který byl původní profesí povozník, se inspiroval příběhem vyhlášeného "vodního doktora" a svého spolužáka Vincenze Priessnitze z tehdejšího Gräfenbergu - dnešních Lázní Jeseník. Také Johann Schroth založil své léčení na bázi vodoléčby, ale používal jiné metody než Priessnitz. Mezi nejznámější metody patří tzv. Schrothova kúra, jež se uplatňuje při léčbě poruch metabolismu a obezity. Schrothova kúra se i dnes stále uplatňuje ve vybraných lázních v Německu, Rakousku a své příznivce má nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech.

Současnost patří soukromému lázeňskému zařízení, celým názvem Lázně Dolní Lipová, které vlastní a provozuje společnost Schroth. Lázně se specializují na léčbu poruch látkové výměny, kožní choroby a dále nemoci zažívacího a pohybového ústrojí. Vyhlášená je také léčba obezity, jež spočívá v systému speciální redukční diety v kombinaci s pohybovým programem zaměřeným na přednostní spalování tuků. Mezi klienty tohoto lázeňského zařízení patří jak dospělí jedinci, tak i děti ve věku od tří let, pro které jsou připraveny nejmodernější léčebné a rehabilitační metody.


Budovy lázeňských domů pocházejí z konce 19. století a jsou postaveny v architektonickém stylu elektismu, jenž mísí prvky několika slohů, které se objevují na jedné fasádě s prvky nastupující secese.

01 PERLIČKY A VÍŘIVKA PRO ZDRAVÍ

Perličková koupel dráždí mechanoreceptory a termoreceptory na povrchu organismu, čímž přispívá k celkové svalové a psychické relaxaci. U vířivé koupele působí hydrostatický tlak a vztlak, který zlepšuje žilní a mízní návrat z končetin.

02 PŘÍSADOVÁ KOUPEL

Již od antiky jsou koupele považovány za výrazně relaxační proceduru. Přísadové koupele v Dolní Lipové mají následující podoby: originální lipovská bylinná receptura, solná, ichtyolová, olejová a mnoho dalších.

03 I PŘÍRODA LÉČÍ

Klienti lázní ocení také příjemné okolí jesenické přírody s čistým horským vzduchem. Za návštěvu stojí jeskyně Na Pomezí nebo přírodní památka vodopády Stříbrného potoka, někdy nazývané Nýznerovské.

04 LÁZEŇSKÉ DOMY

Lázeňský dům Moravanka je jedním z osmi domů, ve kterých si hosté mohou vybrat ubytování. Domy disponují dvěma kategoriemi pokojů, které nabízejí buď vlastní, nebo společné sociální zařízení na patře. Pokoje jsou jednolůžkové nebo dvoulůžkové.

AUTOR: Věra Nováková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů