Úterý, 23. dubna 2024

V Chebu budou lidé ukládat odpadky do pytlů už v šesti lokalitách

V Chebu budou lidé ukládat odpadky do pytlů už v šesti lokalitách

Sběr tříděného odpadu do pytlů, který zavedla zkušebně letos na jaře chebská radnice, se osvědčil. Proto se rozšíří ze tří lokalit o další tři. Po Hájích, čtvrti s rodinnými domy u divadla a Švédském vrchu budou odpad pytlovat i obyvatelé Podhradu a nových domků před sídlištěm Skalka. Po Novém roce se pak plánuje svoz i od rodinných domů na Zlatém vrchu. ČTK o tom informovala mluvčí města Martina Kuželová.

Vybrané chebské domácnosti sbírají do žlutých pytlů plast a do modrých pytlů papír. Po naplnění je třeba pytle zavázat a odložit před termínem odvozu na chodníky u domů tak, aby nepřekážely chodcům a současně byly viditelné pro svoz, uvedla Kuželová. "Odvoz pytlů s odpadem je každé pondělí mezi osmou až dvanáctou hodinou. Chceme co nejvíce podpořit třídění, aby na skládce končilo jen minimum komunálního odpadu," uvedla mluvčí.

Pytle na separovaný odpad dostávají lidé od města. Obsah pytlů se po odvozu třídí v třídírně. Město ušetří na nákladech na speciální svozová vozidla. Díky separaci pak profituje na odměnách od firem, které tříděný odpad vykupují. Do konce letošního roku ještě vznikne v Chebu asi deset podzemních kontejnerů na komunální odpad. Náklady na jejich vybudování mají dosáhnout 1,5 milionu korun a díky nim se má zlepšit pořádek v ulicích.

Po vzoru Chebu chce postupovat například i Aš, kde budou lidé také odkládat odpad do plastových pytlů s čárovými kódy. Zájemci se mohou zaregistrovat na městském úřadě, kde dostanou plastové pytle na papír a na umělé hmoty a čárové kódy, které identifikují, kdo pytle odevzdal. Kdo se zapojí do systému třídění odpadu, bude moci ušetřit na poplatku za odpad, a to až 500 z celkových 600 korun. Pytle se budou odvážet jednou za měsíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů