Pátek, 29. března 2024

EU zřejmě odložila zavedení emisních pravidel pro auta

EU zřejmě odložila zavedení emisních pravidel pro auta

Evropská unie zřejmě odložila nebo zpozdila zavedení nových emisních pravidel pro automobily kvůli tlaku od automobilového průmyslu. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z EU. Nové předpisy měly omezit emise oxidu uhličitého u těžkých nákladních aut či zavést povinné značení výše vypouštěných emisí, které mělo být vodítkem pro zákazníky.

Plán na podporu evropského automobilového sektoru zveřejněný minulý týden se o emisích nezmiňuje. V říjnovém návrhu plánu, do kterého měla možnost nahlédnou agentura Reuters, byly části o emisích těžkých nákladních aut a značení aut přeškrtnuté. Oba body také chybí ve zveřejněném pracovním programu Evropské komise na příští rok.

Zpráva je podle zdrojů dalším příkladem toho, jak v politice dostávají přednost argumenty průmyslových firem před regulacemi zaměřenými na životní prostředí. Tento trend již v pondělí potvrdilo oznámení o emisích pro letecký průmysl.

EK v pondělí navrhla zmrazit normu, podle níž by všechny letecké společnosti měly platit za emise na letech do a z EU. Unie se kvůli plánu obchodování s emisními povolenkami v leteckém průmyslu dostala pod silný tlak zahraničních partnerů, kteří s ním nesouhlasili.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů