Pátek, 29. března 2024

Elektrická žehlička slaví 130. narozeniny!

Elektrická žehlička slaví 130. narozeniny!

Od pradávna se lidé chtějí líbit, ale zmačkané oblečení upravenému vzhledu nelichotí. První pokusy o uhlazení oděvů se proto odehrály již za vlády egyptských faraonů. Od 3. století př. n. l. se začaly v Číně a Koreji používat k tomuto účelu velké bronzové pánve naplněné směsí žhavých uhlíků nebo horkým pískem, které se přikládaly na látku. Nevýhodou bylo, že uhlíky rychle vyhasínaly a ženy musely použít velkou sílu, aby byl výsledek viditelný. Dnes již hospodyňky, ano, od nepaměti bylo žehlení vnímáno jako "ženská práce", takové problémy nemají. Pomohl jim Henry Seeley, který 6. června 1882 v New Yorku patentoval první elektrickou žehličku.

Žehlení se ale už dlouho před tím stalo pravidelnou součástí života. Už v době antiky existovali tzv. "valcháři", kteří pomocí lisů dokázali vyžehlit obrovské množství prádla. Vikingové zase používali skleněná nebo kostěná hladítka. Trojúhelníkový blok s držadlem se objevil až ve středověku. "Kovové žehličky se nahřívaly na přímém ohni nebo kamnech a jejich váha často dosahovala i osm kilogramů," říká Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN a.s. a dodává: "Postupně se do vnitřní dutiny žehliček umísťovaly nové suroviny jako benzín, tekutý i pevný líh a plyn. Skutečná revoluce v žehlení nastala ale až namontováním elektrické spirály." První elektrická žehlička vážila téměř 15 kilo a trvalo poměrně dlouho, než se zahřála. Postupně se do žehliček začal přidávat termoregulátor, který udržuje stálou teplotu. Ve větší míře se však elektrické žehličky rozšířily až po 1. světové válce. V současnosti je vlastní 94 % českých domácností.
Některé kusy prvních žehliček jsou opravdové historické skvosty a je škoda je vyhazovat. Většina přístrojů ale poté, co doslouží, již žádnou hodnotu nemá. Proto Roman Tvrzník upozorňuje, že takové by měly putovat do speciálních kontejnerů pro drobný elektrický odpad nebo přímo do sběrných dvorů. "Recyklací staré vyřazené žehličky se využije 0,5 kg železa. Může tak vzniknout hned několik nových plechovek či desítky hřebíků. Protože je každá žehlička z poloviny tvořena plasty, obvykle se do dalšího oběhu dostane až 0,5 kg plastů," vysvětluje přínos recyklace Roman Tvrzník.


Historická žehlička



Elektrická žehlička z roku 1905

ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval na 140 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří na 1300 sběrných míst ve více než 950 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3000 obcích.


Pro více informací, prosím kontaktujte:

Táňa Pokorná
Email: tpokorna@elektrowin.cz,
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů