Úterý, 19. března 2024

Robot Advee vyzkouší znalosti studentů, děti z mateřských škol budou vyrábět hudební nástroje z křídlatky

Robot Advee vyzkouší znalosti studentů, děti z mateřských škol budou vyrábět hudební nástroje z křídlatky

Synonymem Ostravy už dávno není horník nebo důl. Dnes bychom jistě našli přiléhavější výrazy. Ale jak jsou mnozí přesvědčeni, hloubka mu stále zůstává. A nejenom ta podzemní. Hluboké dojmy slibuje návštěvníkům mezinárodní filmový festival EKOFILM, který se do moravskoslezské metropole vrací po dlouhých patnácti letech.

Pořadatelé totiž spolu s neziskovými organizacemi, základními a středními školami a dalšími institucemi připravili doprovodný environmentální program s četnými soutěžemi, interaktivními výstavami, besedami a workshopy. Lektoři Vysoké školy báňské např. představí robota Advee, který bude osobně žákům a studentům zadávat kvízy. V rámci populárně-edukativního programu bude zasahovat také Smokeman. Cílem této show je přiblížit správné spalování v lokálních topeništích. Děti z mateřských škol si budou moci zase vyrobit hudební nástroje z rostlin, svou vlastní ekotašku nebo andílky z přírodních a recyklovaných materiálů.
"Dvě slova - REUSE a RECYKLACE - jsou ústředním tématem letošního ročníku. Sešlápnete-li PET lahev, z ní následně vytvoříte například vlákno na výrobu bundy - jde o recyklaci, pokud lahev vypláchnete a poté naplníte čajem - hovoříme o reuse. A podobným, mnohem velkolepějším příkladem opětovného užívání je bývalý plynojem vysokých pecí v Dolní oblasti Vítkovice, který se vůbec ne náhodou stal sídlem letošního Ekofilmu. Neznáme lepší příklad reuse. Multifunkční aula Gong našla znovu život a stala se během velmi krátké doby novým fenoménem Ostravy a lákadlem lidí z České republiky i zahraničí. Je zde co obdivovat! Proto jsme pro návštěvníky Ekofilmu v rámci doprovodného programu připravili komentované prohlídky této jedinečné technické památky," říká ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková.

Ekofilm je především velký filmový svátek. Do soutěže bylo dosud přijato 56 snímků z celého světa. Výběrová komise je postupně rozděluje do čtyř kategorií. První z nich se věnuje přírodnímu a kulturnímu dědictví a nese název Tempora mutantur (Časy se mění), do druhé - dosud nejobsazenější kategorie Zelená planeta - patří filmy o krásách a ochraně přírody. Kategorie Člověk a společnost zahrnuje sociální problémy, ale i sociální zvláštnosti, jako například život islámských emigrantů v severských evropských zemích. Zajímavá je čtvrtá kategorie, do níž jsou zařazovány filmy, které inspirují k novým řešením nebo nabízejí neobvyklé pohledy. Jde převážně o studentské snímky. Filmy budou do soutěže přijímány až do 20. listopadu. Hlavní porota se sejde 3. prosince a jejich práce bude ukončena o dva dny později. Poté budou do Ostravy pozváni autoři nejúspěšnějších snímků, aby 9. prosince převzali ceny.

Ředitelka festivalu věří a zároveň si přeje, aby byl letošní EKOFILM zdařilý a zařadil se mezi významné projekty Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. "Od samotného počátku, kdy jsme se první týden v říjnu dověděli, že se festival bude konat v prosinci, jsme si byli vědomi, jak málo času je na přípravu tak náročného projektu. Ale nikdo nefňuká. Doma jsem jako malá slýchávala - neříkej, že něco nejde, protože někdo to třeba neví a mohl by to udělat. Zažíváme hektické a náročné dny, ale už se na naše festivalové návštěvníky a hosty velmi těšíme."

Patrik Šajtar
produkce

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů