Středa, 24. dubna 2024

Meteorologové vyhlásili v ostravské aglomeraci smogovou situaci

Meteorologové vyhlásili v ostravské aglomeraci smogovou situaci

Kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám dnes těsně po 2:30 vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro ostravskou aglomeraci smogovou situaci. Varuje před možným vyhlášením signálu regulace, při kterém už firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Smogová situace se vztahuje na Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka. ČTK o tom informoval ČHMÚ.

"Na některých stanicích v uvedeném území překročil 24hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 (polétavý prach) informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 ve dvou po sobě následujících dnech," uvedli meteorologové.

Imisní limit, který je pro průměrnou čtyřiadvacetihodinovou koncentraci 50 mikrogramů na metr krychlový, byl dnes ráno překročen na všech 15 měřicích stanicích v regionu, na devíti z nich více než dvojnásobně. Nejhorší je situace v Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde stanice v 06:00 vykázala hodnotu 171 mikrogramů na metr krychlový, což je více než trojnásobek limitu.

"Krátkodobé koncentrace ostatních měřených škodlivin jsou podlimitní. Během dnešního dne nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace," uvedli meteorologové.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečními nemocemi, ale i malé děti nebo senioři by měli omezit fyzickou zátěž a zbytečně nechodit ven. U dospělých lidí bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení.
Meteorologové žádají řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli. Emise z automobilů se totiž významně podílejí na zvýšených koncentracích polétavého prachu a oxidu dusičitého.

Ovzduší ve Slezsku a na severní Moravě patří k nejšpinavějším v České republice i celé Evropě. Situace bývá nejhorší na podzim a v zimě. Smog sice přímo nemusí vyvolat onemocnění, ale může vést k tomu, že se zhorší zdravotní stav nemocných lidí.


Stav znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji:

Měřicí stanice Průměrná 24hodinová koncentrace polétavého prachu v mikrogramech na metr krychlový (dnes k 06:00)
Ostrava-Fifejdy 112
Ostrava-Zábřeh 113
Ostrava-Přívoz 119
Ostrava-Mariánské Hory 93
Ostrava-Radvanice 113
Opava 94
Studénka 101
Bohumín 130
Český Těšín 80
Havířov 104
Karviná 83
Orlová 92
Věřňovice 171
Frýdek-Místek 101
Třinec-Kosmos 61


Pozn: imisní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový
Zdroj: ČHMÚ

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů