Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Gazprom podepsal se Slovinskem dohodu o plynovodu South Stream. Smlouva s monopolním vývozcem ruského plynu upravuje položení části plynovodu na slovinském území. Investoři by definitivní dohodu o finančním zajištění projektu měli uzavřít dnes, zahájení stavby na ruském břehu Černého moře se plánuje na 7. prosince, uvedl po podpisu dohody šéf Gazpromu Alexej Miller.

Medvědy ve Vysokých Tatrách budou hlídat obojky s GPS. Ochránci přírody je tak chtějí lépe sledovat a odhánět od lidských obydlí, uvedla včera agentura PAP. Podle odhadů žije na polské a slovenské straně Tater 60 až 70 medvědů, z toho většina na Slovensku.

Dillí zakázalo veškeré igelitové sáčky v rámci úsilí zmírnit zaplavu plastů, které indickou metropoli zamořují. Informoval o tom list The Asian Age. Obyvatelé města je nebudou smět vyrábět, dovážet, skladovat, prodávat ani přepravovat od 22. listopadu. Německý server Deutsche Welle uvedl, že pokuty mohou činit až sto tisíc rupií (asi 36 tisíc korun), nehledě až na pětileté vězení.

Evropský účetní dvůr shledal ve výdajích za rok 2011 významné nesrovnalosti. Z rozpočtu zvícího 129 miliard eur bylo chybami zatíženo 3,9 procenta. To je výrazně méně než před 5 lety, ale více než vloni. Nejvyšší podíl výdajů, které se "minuly cílem nebo nebyly použity optimálně", je v dotacích na podporu venkova a životního prostředí, regionů, energetiky a dopravy.

Americká Samoa zakázala lov žraloků ve svých vodách, uvedla včera agentura AP. Americká Samoa patří mezi tichomořské ostrovy, jež zaznamenaly prudký pokles počtu žraloků. Ti jsou často loveni kvůli ploutvím, jež obvykle končí jako surovina na žraločí polévku. Podle pravidel, která vstoupila v platnost tento týden, je nelegální lovit žraloky do tří námořních mil od pobřeží. Stejný zákaz platí i pro tři druhy korálových ryb.

Čínské cenné papíry ztratily včera na londýnské burze 1,2 procentního bodu a dostaly se na sedmitýdenní minimum poté, co vešlo složení nového čínského vedení ve známost. Většina analytiků nevěří, že nové, ale věkově starší konzervativní vedení čínských komunistů je schopno řešit problémy zpomalujícího se růstu druhé největší světové ekonomiky: sociální nepokoje, zhoršování kvality životního prostředí a korupci

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů