Pátek, 29. března 2024

BP zaplatí za havárii v Mexickém zálivu rekordní pokutu

BP zaplatí za havárii v Mexickém zálivu rekordní pokutu

Za miliony barelů ropy, které předloni zamořily Mexický záliv, zaplatí koncern BP největší pokutu svého druhu v amerických dějinách. Britská ropná společnost se včera dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti a komisí pro cenné papíry (SEC) na rekordním mimosoudním vyrovnání 4,5 miliardy dolarů (90 miliard korun). Dosud nejvíc - 1,2 miliardy dolarů - zaplatila před třemi lety farmaceutická společnost Pfizer.

V rámci dohody BP přiznala, že její zaměstnanci lhali a dopustili se nedbalosti a řady chyb, které stály život jedenáct lidí na ropné plošině Deepwater Horizon.

"Všichni hluboce litujeme tragických ztrát na životech, které nehoda na plošině Deepwater Horizon způsobila. Stejně tak litujeme škod způsobených únikem ropy v zálivu," nechal se včera slyšet šéf BP Bob Dudley.

Výměnou za zaplacení pokuty a přiznání viny se BP zbaví rizika, že ji budou v budoucnu americké úřady kvůli havárii v Mexickém zálivu žalovat.

Celkový účet za největší ekologickou havárii v dějinách USA bude ale mnohem vyšší. Mohl by přesáhnout až 55 miliard dolarů. BP se musí ještě vypořádat s žalobami několika amerických států, firem i jednotlivců. Zřejmě nejdražší bude pro BP žaloba pro porušení zákona na ochranu vod. Pokud ji soud shledá vinnou, bude muset platit dalších až 21 miliard dolarů.

BP si již na možné škody spojené s odškodným a likvidací ekologických škod uložila stranou miliardy dolarů. strana 23

Pokuta

4,5 MILIARDY

dolarů zaplatí BP v mimosoudním vyrovnání s americkými úřady

AUTOR: Simone Radačičová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů