Úterý, 19. března 2024

ASEKOL a společnost Ahold předaly počítače dětem z dětských domovů v Letech a v Solenicích

ASEKOL a společnost Ahold předaly počítače dětem z dětských domovů v Letech a v Solenicích

Nezisková organizace ASEKOL, která pořádá projekt Věnuj počítač, přizvala ke spolupráci společnost Ahold, provozující prodejny Albert. Ahold do projektu postupně věnuje celkem 600 vyřazených počítačů, část funkčních po odborné prohlídce putuje dětem z dětských domovů. K prvnímu předání repasovaných počítačů došlo v polovině října, a to v dětském domově v Letech u Prahy. Závěrečné předání za účasti zástupců obou firem proběhlo 8. listopadu v dětském domově v Solenicích u Prahy.

"Jsme rádi za tyto projekty, protože s jejich pomocí rozšíříme dětem studijní i volnočasové možnosti. Něco v dnešní době tak běžného, jako je počítač nebo telefon, udělá dětem obrovskou radost, přitom my sami bychom si je v takovém množství těžko mohli dovolit," uvedl zástupce ředitele dětského domova v Letech Tomáš Řezníček.

Průzkum společnosti ASEKOL ukázal, že 60 % firem nakupuje počítače jednou za dva až pět let, přičemž faktická životnost počítačů dosahuje i deseti let. Vzniká tak spousta elektroodpadu, který často zůstává ve firmách nevyužitý. ASEKOL proto spustil projekt Věnuj počítač, v němž od přihlášených firem sváží vyřazené počítače a navíc jim poskytl tzv. E-box, do nějž mohou zaměstnanci vhazovat ostatní drobný elektroodpad. "Projektem Věnuj počítač získáváme elektrozařízení k odborné recyklaci, provádíme osvětu, rozšiřujeme povědomí o nutnostech třídění elektroodpadu a ještě navíc můžeme funkčními přístroji udělat radost dětem a přispět k jejich rozvoji," vysvětlila pozitiva projektu Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

"Když jsme se seznámili s činností firmy ASEKOL, okamžitě nás myšlenka repasí počítačů zaujala. Jako obchodní společnost se snažíme chovat šetrně ve všech ohledech, ať už mluvíme o energetických úsporách v našich prodejnách Albert, o spolupráci s Českou potravinovou bankou, třídění odpadu nebo podpoře sběru použitého oblečení, darování vyřazených počítačů pro nás byla další vítanou příležitostí, jak se podpořit dobrou věc," řekla Judita Urbánková, ředitelka komunikace společnosti Ahold.

V následujících dnech budou předány další počítače k repasi s tím, že celkem bude v první fázi spolupráce společnosti Ahold a firmy ASEKOL předáno dětským domovům celkem třicet počítačů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů