Pátek, 19. dubna 2024

Občanské sdružení usiluje o zprůhlednění dostavby Temelína

Občanské sdružení usiluje o zprůhlednění dostavby Temelína

O větší otevřenost politiků, společnosti ČEZ i firem, které se ucházejí o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, usiluje nedávno vzniklé občanské sdružení Společnost za bezpečný Temelín, které se dnes v Praze představilo novinářům.

Dostavba Temelína je podle předsedajícího sdružení Aloise Pavlíčka tématem, které se týká této i několika následujících generací, a proto by mělo být středem pozornosti veřejné debaty. Společnost za bezpečný Temelín k ní chce přispět zejména jednáním s odborníky, monitoringem životního prostředí a pořádáním veřejných diskuzí.

První z nich se uskuteční začátkem prosince v jižních Čechách a bude se zabývat dopadem provozu Temelína na zemědělce v jeho okolí. Účast v dalších debatách prý již přislíbili zástupci americko-japonské firmy Westinghouse a česko-ruského Konsorcia MIR.1200, které zůstávají v tendru o dostavbu dvou bloků Temelína. Debatoval by měla přijít rovněž předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Občanské sdružení podle Pavlíčka, který byl v letech 2004 až 2007 ředitelem Národního parku Šumava, není proti dostavbě elektrárny jako takové, ale chce veřejnost upozornit na její klady i možná rizika s ní spojená. Především jde o takzvané kumulační efekty, které mohou ovlivnit například teplotu či počet slunečných a mrazových dnů v místě, uvedl Pavlíček.

Kromě společnosti Westinghouse a Konsorcia MIR.1200, tvořeného firmami Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, se o dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína ucházela také francouzská společnost Areva. V říjnu však byla v říjnu z tendru vyřazena. Podle firmy ČEZ nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky. Odvoláním Arevy se nyní zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů