Pátek, 29. března 2024

Podpora biopaliv zachována

Podpora biopaliv zachována

Evropská komise v říjnu zveřejnila upravený návrh budoucího směřování trhu s biopalivy. Oproti původním zprávám z EK nebudou současná biopaliva omezována a zároveň bude podpořen rozvoj biopaliv druhé a třetí generace. Cílem je zvýšit přínos, který má používání biopaliv v EU pro klima.

Tomu by mělo napomoci například zpřísnění minimální prahové hodnoty pro snížení skleníkových plynů u nových zařízení na 60 %, což povede k podpoře výkonných procesů výroby a zredukuje ty neefektivní.

"Jde o krok správným směrem. Oproti původnímu návrhu EK, který by v podstatě zlikvidoval to, co se v Evropě budovalo 10 let, jde o kompromis, který umožní současné generaci biopaliv "dožít" a zároveň nastartuje rozvoj moderních biopaliv dalších generací," zhodnotil dokument ředitel kampaně Biopaliva frčí Jiří Trnka. "Ruku v ruce s novou evropskou politikou v oblasti biopaliv by však mělo jít i zavedení investičních pobídek pro tato nová paliva, bez nichž bude splnění 10% podílu biopaliv v roce 2020 velmi problematické."

"Musíme investovat do biopaliv, která opravdu sníží emise a nebudou konkurovat potravinám," okomentovala návrh komisařka pro oblast klimatu Connie Hedegaardová. "Nezastavujeme výrobu biopaliv první generace, ale vysíláme jasný signál, že budoucí nárůst spotřeby biopaliv se musí týkat moderních biopaliv. Jiná řešení by nebyla udržitelná," dodala Hedegaardová.

To v praxi znamená, že současným biopalivům vyráběným z potravinářských plodin bude do roku 2020 garantována 5% úroveň spotřeby s tím, že zbytek do úrovně 10 %, což je podíl na trhu, kterého mají biopaliva dosáhnout celkově, by měla pokrýt biopaliva druhé, respektive třetí generace. V souvislosti s tím by měly být vytvořeny tržní podmínky právě pro tato moderní paliva s žádnými či nízkými emisemi skleníkových plynů. Týkat by se to mělo především těch biopaliv, která nevytvářejí další poptávku po půdě, jako jsou např. řasy, sláma a různé druhy odpadu.

Komise uvedla, že v období po roce 2020 by měla finanční podporu dostávat pouze ta biopaliva, která budou přispívat k výraznému snížení emisí skleníkových plynů a která nebudou vyrobena z plodin využívaných jako potraviny či krmiva.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů