Pátek, 29. března 2024

Trichomonóza - krmítková nákaza

Trichomonóza - krmítková nákaza

Zimní přikrmování ptáků je v polovině listopadu již v plném proudu. Na krmítcích se ale šíří onemocnění, které může být pro ptáky smrtelné.

"S úhyny ptáků přímo na krmítcích jsme se setkali poprvé v loňském roce, od té doby zaznamenáváme stále další případy onemocnění," říká Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické. Nákazu způsobují cizopasní prvoci bičenky drůbeží (Trichomonas gallinae), které způsobují ptákům rozsáhlé zduřeniny v zadní části zobáku. Ptáci nemohou polykat potravu a postupně hynou hladem. Trichomonóza, jak se nákaze bičenkami říká, se dosud vyskytovala především u holubů. Nově začaly bičenky napadat i pěnkavovité ptáky, především zvonky.

"K přenosu nákazy dochází na krmítcích, kde se ptáci dostávají do těsného kontaktu," vysvětluje Vermouzek. "Pokud pozorujeme v okolí krmítka viditelně nemocné ptáky nebo dokonce nacházíme uhynulé, je nejlepší okamžitě přestat přikrmovat a nechat krmítko vyschnout. Právě vyschnutí bičenky spolehlivě zabije."

Odborníci z České společnosti ornitologické v případě zjištění nákazy doporučují přerušit přikrmování alespoň na dva týdny, aby se z krmítka netvořilo centrum přenosu nákazy. Pokud se viditelně nemocní ptáci vyskytují v okolí i nadále, je potřeba pauzu prodloužit.

Lidé se trichomonózy obávat nemusejí, ptačí bičenky nejsou přenosné na savce, tedy ani na člověka. I u domácích ptáků se objevují jen zcela výjimečně.

Pozorujete nemocné ptáky? - Nahlaste je!

Ornitologové výskyt trichomonózy sledují. Prosí každého, kdo se s nemocnými ptáky setká, aby svá pozorování zaznamenal do Faunistické databáze České společnosti ornitologické avif.birds.cz.

Popisek fotografie

Nakažené ptáky poznáme snadno - jsou neteční, mají rozčepýřené peří, často vyplivují potravu, mohou mít mokré peří okolo zobáku. Na snímku zvonek zelený z Jilemnice, foto Luděk Petrilák/avif.birds.cz.

Kontakt

Zdeněk Vermouzek, Česká společnost ornitologická, verm@birdlife.cz, 773 380 285

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů