Pátek, 29. března 2024

České šetrné budovy mají nové poradce s mezinárodní akreditací

České šetrné budovy mají nové poradce s mezinárodní akreditací

František Macholda a Petr Vogel složili úspěšně zkoušky ve Velké Británii a získali titul "BREEAM International Assessor. EkoWATT se tak stal pravděpodobně jedinou firmou v Evropě nabízející všechny certifikace šetrných budov, které se v České republice realizují, tedy certifikace LEED, BREEAM, DGNB a SBToolCZ.

EkoWATT se začal zabývat certifikací budov jako jedna z prvních českých firem. V současné době realizuje více než desítku certifikací LEED v různých fázích projektu. V rámci schématu LEED New Construction 2009 pracuje tým EkoWATTu například na certifikaci novostavby vzdělávacího centra, výrobních areálů, atd. Největší podíl projektů EkoWATTu zatím tvoří certifikace administrativních objektů, a to novostaveb (dle schématu LEED Core&Shell 2009) i realizovaných objektů (dle schématu LEED Existing Buildings: Operations & Maintenance 2009). Většina EkoWATTem realizovaných certifikací cílí na hodnocení LEED Gold, jeden projekt na LEED Platinum.

EkoWATT má ve svém týmu dle 2 konzultanty s titulem LEED Accredited Proffesional, 2 konzultanty s titulem LEED Green Associate, 1 konzultanta DGNB, 6 poradců metodiky SBToolCZ a nyní nově 2 konzultanty s titulem BREEAM International Assessor.

Kontakt: František Macholda
EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energieŠvábky 2, 180 00 Praha 8
tel: 608 055 111
e-mail: frantisek.macholda@ekowatt.cz, www.ekowatt.cz

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie je česká poradenská společnost v oblasti energetiky, ekonomiky a životního prostředí. Byla založena v roce 1990 jako nevládní nezisková organizace (občanské sdružení). Za dobu svého fungování se EkoWATT vyvinul v profesionální poradenskou a expertní společnost, jejíž výsledky jsou oceňovány v českém i mezinárodním měřítku.

O systému LEED(r)
Systém LEED(r) (Leadership in Energy and Environmental Design) pro hodnocení šetrných budov je hodnotící systém, který se zaměřuje na konkrétní prvky budovy a uděluje budově body za splnění stanovených kritérií pro ekologickou výstavbu. Budova je hodnocena v rámci šesti hlavních ekologických kategorií: udržitelná lokalita, hospodaření s pitnou vodou, energie a ovzduší, materiály a zdroje, kvalita vnitřního prostředí a inovace. Dle celkového dosažené počtu bodů v ! rámci těchto kategorií může projekt získat výslednou úroveň: c! ertifikováno (40-49 bodů), stříbro (50-59 bodů), zlato (60-79 bodů) a platinum za 80 a více bodů. Systém LEED lze uplatňovat na všechny typy budov, včetně novostaveb, interiérů budov, stávajících budov, retailů nebo výstavby obytných čtvrtí, škol a maloobchodních objektů.
Další informace naleznete na adrese www.leed.cz nebo www.usgbc.org/LEED.

O systému BREEAM
Systém BREEAM hodnotí devět kategorií, jejichž vliv na výsledné hodnocení je vážený podle jejich relativního vlivu na životní prostředí:
* Energie (19 %)
* Zdraví a pohoda prostředí (15 %)
* Materiály (12,5 %)
* Management (12 %)
* Znečišťující látky (10 %)
* Využití půdy a ekologie (10 %)
* Doprava (8 %)
* Odpad (7,5 %)
* Voda (6 %)
Při hodnotícím procesu je zjištěno souhrnné skóre, které je převedeno na celkové hodnocení; například > 85% = vynikající, > 70% = výborný, > 55% = velmi dobrý, > 45% = dobrý.

BREEAM přiděluje kredity za výkonnostní kritéri! a, a to i nad rámec místních stavebních předpisů. V praxi to znamená, že se kredity nepřidělují za pouhé dodržení platných předpisů.
Pro ostatní kritéria je vydán BREEAM referenční list pro Českou republiku, který obsahuje platné české i evropské předpisy.
BREEAM také zohledňuje výběr lokality a plusové body získává místo, které je dobře dostupné městskou hromadnou dopravou, má dobrou občanskou vybavenost a nízkou ekologickou hodnotu.

Proces certifikace BREEAM obvykle obsahuje tři etapy. Nejprve je provedeno předběžné hodnocení, které probíhá na samém začátku vývoje projektu. Jeho cílem je posouzení možnosti získání jednotlivých kreditů a stanovení cílového hodnocení certifikace projektu. Ve druhé fázi je hodnocen návrh projektu, většinou na základě kompletní dokumentace projektu; výsledkem je certifikace návrhu. Konečně během poslední fáze certifikace je provedena povinná kontrola skutečného stavu pro posouzení odchylek skutečného stavu od návrhu projektu. Ná! sledně je pak přidělený finální certifikát.
Specialista pr! o hodnoce! ní certifikace BREEAM (BREEAM Assessor) rozumí procesu certifikace i technickým otázkám, které se tohoto procesu týkají. Jeho úkolem je interpretovat požadavky jednotlivých kritérií ve vztahu k celkovému hodnocení, formálně hodnotit dokumentaci připravenou projektovým týmem a přidělování či odebírání jednotlivých kreditů. Po vyhodnocení všech kritérií a kategorií BREEAM Assessor připravuje a předkládá závěrečnou zprávu pro certifikaci BRE.

Kontaktní osoba: František Macholda
Telefon: 608 055 111
E-mail: frantisek.macholda@ekowatt.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů