Pátek, 19. dubna 2024

Nová kompostárna v Pelhřimově začne naplno fungovat do konce roku

Nová kompostárna v Pelhřimově začne naplno fungovat do konce roku

Do konce letošního roku by měla po zkušebním provozu začít naplno fungovat nová kompostárna v Pelhřimově. Na rozdíl od běžných kompostáren se v ní biologický materiál bude rozkládat pomocí fermentorů. V Česku podobných kompostáren už několik funguje, ale na Vysočině je zřejmě jediná, řekl dnes ČTK místostarosta Tomáš Dufek (ODS).

"Ve velkoobjemových kontejnerech řízeně cirkuluje vzduch a tím probíhá kompostování rychleji," popsal základní funkci zařízení Dufek. Fermentory mohou podle něj vyrobit dva druhy kompostů. Jeden klasický s využitím jako hnojivo, zatímco druhý bude možné použít jako ekologické palivo. "Kvůli podílu evropské dotace nebude moci město po dobu pěti let kompost prodávat, ale poté s jeho prodejem počítá," dodal Dufek.

Stavba je umístěna za areálem městských technických služeb u silnice na Jindřichův Hradec. Kompostárna má projektovanou kapacitu 3000 tun ročně. Kromě zbytků zeleně dokáže likvidovat i biologicky rozložitelný komunální odpad, například zbytky jídel ze školních jídelen a nemocnic nebo kaly z čistíren odpadních vod. Město kvůli tomu podle Dufka pořídí kontejnery na biologický odpad, které rozmístí hlavně v lokalitách s převahou rodinných domů.

Náklady na stavbu kompostárny podle místostarosty dosáhly přibližně 50 milionů korun. Zhruba 90 procent pokryla evropská dotace, zbytek město uhradilo z rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů