Sobota, 20. dubna 2024

VÁNOCE ZAČÍNAJÍ NA CHALOUPKÁCH

VÁNOCE ZAČÍNAJÍ NA CHALOUPKÁCH

Hledáte nápady na vyrábění s vašimi dětmi a vnoučaty? Jste tvořiví a zruční, baví Vás neustále něco zkoušet a vyrábět? Chcete letos obdarovat své blízké vlastnoručně vyráběnými dárky a svá obydlí vyzdobit originální adventní a vánoční výzdobou? Pak neváhejte a na přelomu listopadu a prosince přijeďte na Chaloupky do Kněžic na Předvánoční rozjímání. Letošní ročník se koná od pátku 30. listopadu do neděle 2. prosince. Během celého víkendu bude probíhat také výstava betlémů, Mikulášů, andělů a čertů.

Páteční den bude věnován mikulášskému a adventnímu tvoření. Odpoledne se můžete těšit na vyrábění postaviček Mikuláše, anděla a čerta z různých materiálů, na papírové baňky, betlém a ozdoby ze šišek a kaštanů a na adventní dekoraci z chvojí a ořechů. Večer dětem namalujeme na obličej masku anděla či čerta a s vlastnoručně vyrobenou mikulášskou lucerničkou se vydáme na průzkum, zda i letos na Chaloupky zavítal sv. Mikuláš se svou družinou. Adventní atmosféru nám pomůže navodit i vůně horkého vánočního moštu a chuť pečených jablek.
V sobotu nás čeká několik dílniček, ve kterých budeme vyrábět skleněné a šité šperky, korálkové ozdoby, inkoustová přáníčka. Vyzkoušíme si také odlévání glycerinových mýdel a barvení koupelových solí. Samozřejmě neopomeneme vyzkoušet i přírodní materiály. Z makovic a buráků si vyrobíme postavičky a ozdoby na stromek, z vlny a plsti pak řetězy, hvězdy a zápichy. Pro ptáčky a zvířátka v chaloupecké zahradě a v okolí vyrobíme krmítka a jedlé řetězy. Ty pak půjdeme po obědě společně vyvěsit. Večer si pak zpříjemníme četbou vánočních příběhů pro nejmenší (Příběhy skřítků Medovníčka a Barvínka - Přicházejí Vánoce a s nimi Štědrý den), zpíváním koled a promítáním vánočních divadel na chaloupecké půdě.
V neděli ráno zatopíme v kachlových kamnech v rukodělkách, zaděláme kynuté bramborové těsto, nameleme mák a připravíme tradiční jídlo z Vysočiny - peciválky. Z výtvarných technik si pak vyzkoušíme nitěnou grafiku při tvoření ozdobných hvězd na stromek, embosing - vytlačování motivů do kovové fólie, twistart a pergamano. Vytvoříme také ozdoby a řetězy z orobince, figurky z větviček a korků.
Pro chvíle volna a oddechu bude k dispozici farma se zvířaty a okolní snad i zasněžená příroda.

Zájemci o vánoční tvoření mohou přijet na sobotu, neděli nebo i na celý víkend a to s celou rodinou. Více na www.chaloupky.cz.

Informace o přihláškách a ubytování: Olga Žáková, 568 870 434, olga.zakova@chaloupky.cz.
Informace o programu: Mgr. Ivana Hubáčková, 568 870 359, 728 215 907, ivana.hubackova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů