Pátek, 29. března 2024

Tepelná čerpadla a jejich možnosti

Nový systém pro vytápění i klimatizaci rodinných domů kombinuje využití fotovoltaiky a tepelného čerpadla. Ale i v případě, že si pořídíte vcelku běžné tepelné čerpadlo, můžete dosáhnout velmi dobrých výsledků.

Tepelná čerpadla a jejich možnosti

Tepelné čerpadlo a fotovoltaická instalace na střeše rodinného domu se mohou propojit tak, že zajistí energii pro ohřev užitkové vody, vytápění a klimatizaci. Toto řešení přináší set značky Schüco, který se může sestavit podle konkrétních požadavků. Propojením tepelného čerpadla voda-vzduch se splitovou jednotkou s fotovoltaickými panely se docílí maximálního využití vlastní vyrobené energie a snížení závislosti na dodavatelích.

INTEGROVANÁ REGULACE

Podstatou napojení fotovoltaické instalace na tepelné čerpadlo je využití energie na ohřev užitkové vody a také na vytápění a klimatizaci domu. Spotřeba energie z fotovoltaické instalace se tak navýší o dalších 7 %. A to vše za samostatného chodu díky inteligentní řídicí technologii. Systém se hodí především pro novostavby, protože se s ním počítá už ve fázi projektové dokumentace. Výhodou je kompatibilita komponentů produktového portfolia, set se dá nastavit na míru. Pro zajištění spolupráce tepelného čerpadla, kombinovaného zásobníku a fotovoltaické instalace je set vybaven hydraulickým modulem s inteligentní řídicí jednotkou Schüco ITE 5010. Integrovaná regulace zajistí optimální využití vlastní vyprodukované energie.

Jednotka dokáže vyhodnotit a zkombinovat fotovoltaický výstup, energetickou spotřebu domácnosti, nákupní ceny energií se zohledněním proměnlivosti cen elektrické energie v průběhu dne i výkupní tarif při prodeji do sítě. Výsledkem je volba ekonomicky nejvýhodnějšího řešení, čemuž je přizpůsobena provozní doba tepelného čerpadla.

Záměrem je dosáhnout cílových hodnot u vytápění či naopak chlazení, které jsou přednastaveny v systémové paměti řídicí jednotky. K tomu slouží i vyrovnávací zásoba teplé užitkové vody v teplovodním podlahovém vytápění či bojleru.

Činnost tepelného čerpadla je v průběhu roku automaticky přizpůsobena požadavkům na vytápění a chlazení, které byly zadány v době instalace systému. Při jakýchkoli změnách, například v podobě růstu či poklesu nákupních cen elektřiny a výkupních tarifů, je důležité příslušné parametry přenastavit v řídicí jednotce. Systém tak přispívá k novému trendu, kterým je inteligentní bydlení, i ke snížení energetických výdajů.

TYP VZDUCH-VODA

Tepelná čerpadla typu vzduch-voda řady Aquarea HT od společnosti Panasonic jsou vhodnou náhradou plynových kotlů. Kromě patentovaného systému chlazení a řízení oběhu mají výkonné kompresory a výměníkové moduly, díky nimž mají dobrý poměr výkonu a spotřeby. Koeficient COP dosáhl u modelu s výkonem 9 kW hodnoty 4,55. "Hodí se do novostaveb i rekonstruovaných prostor včetně domácností s tradičními radiátory. Jejich výhodou je snadná instalace a také praktická podpora ze strany výrobce včetně příslušného softwaru," říká Jakub Šachl ze společnosti Panasonic.

Jednotka není vybavena dvoufázovým kompresorem, takže další předností systému je jeho tichý chod. Zařízení využívá ekologický chladicí plyn R407C, fungující při podstatně vyšších teplotách než běžný plyn R410A a díky tomu lze i při ohřevu na 65 °C využít pouze jednofázovou kompresi a nesnižovat přitom výkon. Čerpadla jsou vybavena i patentovaným systémem s označením SCEB (Sub-Cooler plus Evaporator Bypass). Jedná se o technologii vysoce výkonného vytápění při nízkých venkovních teplotách, takže ani při -15 °C domácnost nepotřebuje záložní elektrický přímotop.

Jednofázové nebo třífázové jednotky mají tepelný výkon 9 kW a 12 kW ve verzích s jedním nebo dvěma bloky. Ve druhém případě se systém skládá ze dvou samostatných jednotek pro exteriér a interiér. Jednoblokové řešení se hodí pro domácnosti s omezeným prostorem, protože neobsahuje interiérovou jednotku.

TOPNÝ FAKTOR

"Tepelné čerpadlo sníží měsíční náklady na topení v rodinném domě běžné velikosti z 3000 na 800 korun. Návratnost pořízení čerpadla v hodnotě 120 000 korun tak činí pět let," říká Štěpán Mastný, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá technickým zařízením budov a také instalací tepelných čerpadel.

Zařízení voda-voda, které čerpá teplo z podzemní vody a předává je vodě v topném systému, patří k oblíbeným díky nízkým provozním nákladům. Má ale vyšší náklady na servis a je zde i vyšší cena samotného zařízení. Tepelné čerpadlo země-voda poskytuje vyrovnaný výkon, vysoký topný faktor a dlouhou životnost. Čerpadlo vzduch-voda láká nižší cenou a také jeho instalace je poměrně snadná. Má ale menší účinnost, je hlučnější a závislé na změnách venkovní teploty. Základním kritériem pro výběr tepelného čerpadla je takzvaný topný faktor značený zkratkou COP (Coefficient of Performance). Jedná se o poměr množství tepla vytvořeného čerpadlem k množství elektřiny spotřebované na jeho provoz. Vyšší topný faktor značí hospodárnější provoz zařízení a obecně lze říct, že efektivní čerpadlo je takové, které nabídne hodnotu topného faktoru 3,0 a vyšší.

Tepelná čerpadla o stejném výkonu se často liší cenou - rozdíly jsou v řádu desítek tisíc korun. Ne vždy je ale pořizovací cena cenou výslednou. K levnějším čerpadlům se často musí dokoupit další součástky, kromě toho mnohdy mají vyšší provozní náklady a spotřebu elektřiny.

K čerpadlu se může doplnit řízené větrání, které bude mnohem levnější než instalace samostatného větracího systému. "Díky takzvané rekuperaci můžete získat odpadní teplo například z kuchyně či koupelny a ohřívat přiváděný vzduch do obytných místností," dodává Štěpán Mastný.

DRUHY TEPELNÝCH ČERPADEL

Typ tepelného čerpadla podle zdrojů tepla:

> voda-voda: teplo čerpá ze spodní nebo povrchové vody

> země-voda: z vrtu v hloubce pod povrchem

> země-voda: z plochy venkovního pozemku pomocí zemního kolektoru

> vzduch-voda: z venkovního vzduchu

> vzduch-voda: z vypouštěného vnitřního vzduchu v rekuperační jednotce

> vzduch-vzduch: z venkovního vzduchu, klimatizace

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů