Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Prakticky všechny druhy šetření se podle ministerstva životního prostředí musí dotknout i meteorologů, což má přinést skoro 52 milionů. Český hydrometeorologický ústav bude snižovat náklady na opravy a nákup nových přístrojů, propustí zaměstnance a ti, co zůstanou, budou pracovat víc.

Poslanci včera schválili nové lhůty, od kterých mají některé typy dvoua tříkolých vozidel splňovat emisní limity. Nové silné motocykly by tak měly splňovat druhou nejpřísnější úroveň výfukových zplodin v EU (Euro 4 standard) od roku 2016 a mopedy od roku 2017. Všechny nové motorky navíc budou muset být vybaveny automatickým zapínáním světel.

Každý Čech by si měl zkusit šéfovat resortu dopravy. Ne na každého se ale dostane, vláda Petra Nečase během celých dvou let stihla vystřídat pouze tři ministry. Nyní marně hledá čtvrtého.
Doprava je resort, kterému prakticky každý rozumí. Názor na auta, silnice, vlaky, železnice, letadla a letiště má každý. Dostatečnou rotací ministrů by se tak mohly projevit všechny priority ve společnosti. Své slovo by mohli dostat příznivci i odpůrci kamionů, zastánci dálnic, tunelů a mostů i ekologicky smýšlející železničáři.
Důležité hlavně je, aby každý Čech, který dostane šanci resort řídit, stihl vyměnit co nejvíc úředníků za své lidi. Jinak by se totiž mohlo stát, že by se úřad držel nějaké dlouhodobé strategie, která by vůbec neodrážela postoje aktuálního ministra....

Společnost CBRE, mezinárodní poradenská společnost působící na trhu v oblasti realit, spolu se společností IMPACT-CORTI začaly v zastoupení amerického investora Hampshire Investments marketingovou kampaň kancelářské budovy o velikosti téměř 7000 m2 s názvem GREEN POINT. Má to být dominantní a skvěle viditelná moderní kancelářská budova s elegantním designem. Projekt má zabudované ekologicky šetrné technologie jako je moderní systém osvětlení, izolace a využití dešťové vody, nízkoenergetická klimatizace, nízkorychlostní cirkulace vzduchu apod., což zaručuje nízké provozní náklady a příjemné pracovní prostředí. Cílem projektu je získat certifikát BREEAM Excellent. Téměř 7000 m2 kancelářských ploch je rozděleno do sedmi pater, které jsou situovány kolem působivého atria s třemi panoramatickými výtahy a centrální recepcí v přízemí budovy. Střecha budovy je řešena jako odpočinková terasa, která nabízí krásné výhledy do okolí. GREEN POINT se nachází v dobře zavedené lokalitě Prahy 5-Anděl, která zaručuje skvělou dopravní dostupnost a pohodlí veškerých služeb.

Společnost HAURATON, která je odborníkem na odvádění povrchových vod, ve snaze o zdokonalení účinných systémů neustále rozšiřuje své portfolio výrobků a nabízí nová perspektivní, ekologická řešení a inovativní produkty. Řada jejích produktů je v současné době považována za technologické milníky v oblasti řízení dešťových vod. Dnes se orientuje na ekologické a udržitelné řízení srážek, s využitím nového systému žlabů s filtračním substrátem DRAINFIX CLEAN, který byl v roce 2011 schválen Německým institutem pro stavební techniku (DIBt). Systém žlabů DRAINFIX CLEAN zajišťuje filtraci znečištěné dešťové vody z ulic a parkovišť s využitím substrátu vyvinutého speciálně pro tento účel. Pomocí této metody dochází k retenci a blokování téměř 100 % přítomných znečišťujících látek. HAURATON tímto výrobkem položil základy nových standardů v oblasti ochrany životního prostředí.

Společnost Škoda Praha Invest bude řídit projekt rekonstrukce tepelné elektrárny Gardabani nedaleko Tbilisi. Pro gruzínského investora zajistí výběrové řízení na rekonstrukci i dohled na vlastní stavbu, jejíž hodnota dosahuje zhruba 100 milionů dolarů (1,9 miliardy korun).
Česká společnost už tento měsíc zahájila přípravu tendru na rekonstrukci elektrárny. Do konce března 2013 by měla vyhodnotit nabídky, s realizací projektu se začne v červnu. Vlastní rekonstrukce elektrárny by měla trvat dva roky.
Při rekonstrukci bude nahrazen plynový kotel v šestém bloku elektrárny Gardabani novým kotlem na spalování hnědého uhlí s instalovaným výkonem 160 MWe. Projekt počítá s dodáním na klíč, realizaci pravděpodobně zajistí turecký nebo čínský dodavatel.
"Zakázka poslouží naší společnosti jako referenční projekt pro další objednávky obdobného charakteru, které připravujeme k realizaci v zahraničí i v České republice," uvedl Daniel Jiřička, generální ředitel firmy Škoda Praha Invest.
Gruzínská zakázka je pro Škodu Praha Invest první zahraniční akcí tohoto druhu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů