Sobota, 20. dubna 2024

Stratosférická pozorovatelna na sluneční pohon

Stratosférická pozorovatelna na sluneční pohon
Vzducholoď ISIS (Integrated Sensor Is Structure). - Foto:  DARPA

Vzducholoď ISIS (Integrated Sensor Is Structure). Obr.: DARPA

Armádní výzkumně-technologická agentura Spojených států DARPA řeší i vývoj bezpilotních létajících strojů, které by mohly být ve službě bez mezipřistání po více než rok a přitom nepřetržitě z výšky pozorovat blízké či vzdálenější okolí.

Kromě lehkého kluzáku VULTURE (Sup) se pilně pracuje i na stratosférické bezpilotní vzducholodi ISIS (Integrated Sensor Is Structure). Oba stroje mají být poháněny primárně slunečními fotovoltaickými panely. Ty zde elektrolýzou vody vyrábějí vodík a kyslík pro tzv. regenerativní palivové články, které pak bezprostředně pohánějí vrtulové elektromotory.

ISIS bude sledovat dění na stovky kilometrů daleko. - Foto:  DARPA

ISIS bude sledovat dění na stovky kilometrů daleko. Obr.: DARPA

Regenerativní články fungují podobně jako elektrické akumulátory, pouze se v nich místo elektrické energie akumuluje vodík. Hlavním pozorovacím nástrojem vzducholodě ISIS má být mohutný radar, který je zapuštěn přímo v jejím trupu, dlouhém až kolem tříset metrů. S jeho pomocí má ISIS sledovat dění na stovky kilometrů daleko. V současné době začala fáze vývoje zmenšeného funkčního prototypu. Práce na něm byla svěřena firmám Lockheed Martin a Raytheon.Z výšky kolem dvaceti kilometrů bude moci vzducholoď naráz monitorovat území o rozloze větší než představuje např. Irák. Její provoz má být mnohem levnější než je např. provoz dnešních letounů systému AWACS.

ZDROJ: rozhlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů