Pátek, 29. března 2024

Severské husy přiletěly na jižní Moravu

Severské husy přiletěly na jižní Moravu

Novomlýnské nádrže pod Pálavou jsou tradičním zimovištěm severských druhů hus. V těchto dnech jich ornitologové napočítali již 10 tisíc, ale stále přilétají další. V loňské zimě jich zde zimovalo dokonce 80 tisíc.

V listopadu k nám postupně přilétají stovky a tisíce husí z nejsevernějších částí Evropy. Jde o husy běločelé a husy polní, které hnízdily v tundře za polárním kruhem. Nyní, před příchodem zimy, táhnou do zimovišť ve střední a západní Evropě. U nás hnízdící husy velké se již také daly na cestu do zimovišť, které mají v jižní Evropě a na severu Afriky.

Husa běločelá i husa polní jsou takřka stejně velké jako naše husa velká. Na rozdíl od ní mají dospělí ptáci jiné zbarvení zobáku a hlavy. Husy polní mají zobák u hlavy žlutý a v přední části černý. Husy běločelé jsou o něco menší a dospělí ptáci mají dobře viditelnou bílou skvrnu nad zobákem a tmavší hlavu i krk. Obě tyto severské husy vytváření společná hejna. V letu se husy běločelé poznají i podle černých skvrn na břiše.

Jen velmi výjimečně a vzácně se v hejnech hus běločelých a polních objeví i velmi vzácná husa malá. Jde o drobnou husu, která má velkou bílou skvrnu sahající od zobáku přes celé čelo až za oko. Kolem oka má navíc žlutý kroužek. V České republice byla dosud zjištěna pouze 13 krát.

Mezi tisíci husí se občas vyskytnou i bernešky bělolící, bernešky rudokrké a jen zcela výjimečně i berneška tmavá. V loňské zimě se na jižní Moravě podařilo ornitologům zjistit dokonce rekordní počet bernešek rudokrkých. Zimovalo jich zde 17 o rok dříve pouze 5. Častěji jsou na jižní Moravě k vidění bernešky bělolící, ale i těch nebylo pozorováno více než 20 jedinců. Nejvzácnější berneškou u nás je berneška tmavá, která byla v České republice zjištěna pouze 9 krát a naposledy jeden kus v roce 2011.

V těchto dnech byla ornitology pozorována první berneška rudokrká na jižní Moravě, a tak se na hrázích novomlýnských nádrží začnou častěji objevovat pozorovatelé ptáků s dalekohledy. Jejich cílem je vidět nejen tisíce husí, ale především některou ze vzácných bernešek. Pozorování ptáků, neboli birdwatching, se u nás stává oblíbeným koníčkem milovníků přírody. V západní Evropě a v USA se mu věnují miliony lidí. Nejvíce informací o pozorování ptáků nejen na Jižní Moravě je možno získat na http://www.birdwatcher.cz.

Severské husy u nás zůstanou, pokud nepřijde velmi tuhá zima, až do konce února nebo do první poloviny března, kdy se vydají zpět na sever na svá hnízdiště za polárním kruhem.


Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů