Pátek, 19. dubna 2024

Pozapomenuté, přesto technicky v dobrém stavu: Přehrady Fojtka a Mlýnice na Nise

Pozapomenuté, přesto technicky v dobrém stavu: Přehrady Fojtka a Mlýnice na Nise

Sto let existence překonaly už přehrady Fojtka a Mlýnice v Libereckém kraji. Na rozdíl od některých modernějších vodních děl spravovaných Povodím Labe jsou v tak dobrém stavu, že potřebují jen běžnou údržbu. Žádnou zásadnější rekonstrukci za dobu své existence nepotřebovaly a stále dobře slouží. To třeba opravy o 70 let mladší přehrady Josefův Důl stojí ročně miliony.

Fojtka a Mlýnice jsou součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Pět přehrad: v Liberci na Harcovském potoce, v Bedřichově na Černé Nise, ve Fojtce na Fojtském potoce, v Mlýnici na Albrechtickém potoce a v Jablonci na Mšenském potoce, bylo postaveno podle projektu německého architekta Otto Intzema. Důvodem jejich výstavby byla především ochrana před povodněmi, které oblast na konci 19. století pravidelně postihovaly. Naplánována byla ještě další přehrada na Jeřici, z finančních důvodů ke stavbě nedošlo.

Pětice přehrad z lomového kamene, z nichž nejmenší je pětihektarová Mlýnice a naopak největší přehrada Bedřichov se zatopeným územím přes 40 hektarů, byla první vodohospodářskou soustavou nejen v Rakousku-Uhersku, ale v celé Evropě. Dnes přehrady slouží nejen jako ochrana před povodněmi, ale také jako rekreační vodní plochy, k rybolovu a jejich součástí jsou i vodní elektrárny.

Údolní nádrže Fojtka a Mlýnice v povodí Lužické Nisy nechalo na počátku minulého století vybudovat Vodní družstvo se sídlem v Liberci. Přípravné a prováděcí projekty vypracoval architekt Intze z Cách, který měl nad stavbou až do své smrti i vrchní stavební dozor. Obě stavby v letech 1904 až 1906 realizovala vídeňská společnost H. Rella. Výstavba 16 metrů vysoké a 146 metrů dlouhé hráze Fojtky a 22 metrů vysoké a 159 metrů dlouhé hráze Mlýnice tehdy přišla dohromady na zhruba 1,12 milionu rakouských korun.

Leona Vacková


ZDROJ: www.estav.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů