Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrava, Katovice, kraj a vojvodství za zlepšení kvality ovzduší

Ostrava, Katovice, kraj a vojvodství za zlepšení kvality ovzduší

Ve čtvrtek 22. listopadu se konalo v Radnici města Ostravy setkání navazující na schůzku primátorů Ostravy a Katovic, která se uskutečnila v září v metropoli Horního Slezska. Na jednání, jehož společným jmenovatelem byla snaha o zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice, vedli polskou delegaci členka Rady Slezského vojvodství Aleksandra Banasiak a Michal Luty, náměstek primátora Katovic. Vedle primátora Ostravy Petra Kajnara a hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka byli setkání přítomni zástupci Zdravotního ústavu, ČIŽP, ČHMÚ, krajského úřadu, magistrátu a dalších organizací.

Součástí programu byly prezentace o vlivu a kvalitě ovzduší na zdraví obyvatel (Jiří Bílek, Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě), o spolupráci českých a polských meteorologů (Vladimíra Volná, Český hydrometeorologický ústav), o kontrolní činnosti stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší (Radomír Štěrba, Česká inspekce životního prostředí) aj.

Po živé a podnětné diskusi se zástupci obou delegací dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která zpracuje projekty a opatření pro zlepšení kvality ovzduší na obou stranách hranice. "Naše i polská strana si uvědomuje, že musíme celý proces urychlit v řádu několika měsíců tak, aby obě národní vlády mohly konkrétní projekty a jejich financování z peněz Evropské unie zařadit do programovacího období 2014-2020. Zaměření projektů bude dáno největšími zdroji znečištění ovzduší, kterými jsou průmysl, doprava a lokální topeniště," zdůraznil primátor Petr Kajnar.

Krajský hejtman Miroslav Novák mimo jiné podotkl, že obě města a regiony nemohou otálet. Musí vytvořit tlak, také prostřednictvím Bruselu, na českou a polskou vládu. Definovat, které peníze a na jaké projekty nejvíce potřebujeme. Náměstka katovického primátora Michala Lutého překvapila informace o tom, že tři čtvrtiny znečištění přichází v období smogových situací na Ostravsko z Polska. Během měsíce proto u našich sousedů chtějí mít k dispozici analýzu, které zdroje se na transportu emisí nejvíce podílejí.

Andrea Vojkovská
Tisková mluvčí MMO
737 225 300

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů