Sobota, 20. dubna 2024

Rodí se konkurent Boeingu Dreamliner

Rodí se konkurent Boeingu Dreamliner

Na jaře letošního roku byly ve výrobním závodu Airbus Industrie v Toulouse zahájena montáž prvního prototypu Airbus A 350 XWB, přímého konkurenta Boeingu 787 Dreamliner. První sériové stroje by snad mohly opustit výrobní linku kolem roku 2014. Výrobce má registrováno zatím 558 objednávek.

Airbus A350 je širokotrupý dopravní letoun na dlouhé vzdálenosti vyvíjený společností Airbus. A350 bude prvním Airbusem s trupem i křídly vyrobenými především z uhlíkových vláknem nebo přesněji z polymeru vyztuženého uhlíkovým vláknem. A350 bude převážet podle varianty 270 až 350 cestujících ve třech sedadlových třídách, počet cestujících může stoupnout v případě zhuštění sedadel u varianty A350-1000 dokonce až na 550. Pohonnými jednotkami by měly být dva nově vyvíjené turbodmychadlové motory Rolls Royce Trent XWB s optimalizovanou spotřebou paliva.

Projekt A350 je odpovědí Airbusu na zahájení výroby 787 u konkurenčního Boeingu. Airbus slibuje, že provozní náklady v současné podobě vyvíjeného A350 XWB (extra wide body) budou o 8% nižší než u hlavního konkurenčního typu Boeing 787.

ZDROJ: Letectví a kosmonautika, Wikipedia, Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů