Čtvrtek, 25. dubna 2024

Elektrická Avia

Elektrická Avia

Letňanská Avia se prosadila na silném trhu v USA dodávkou několika stovek elektromobilů, stavěných ve spolupráci s britskou firmou Smith´s Electric Vehicles...

Výroba elektrických vozidel ve Velké Británii má velmi dlouhou tradici. K průkopníkům patří firma Smith´s Electric Vehicles (SEV), která po roce 1920 začala sériově vyrábět akumulátorové elektrické vozy a autobusy, přičemž největší proslulosti dobyla lehká užitková vozidla, rozvážející mléko v obytných aglomeracích. Od října 2004 je SEV součástí skupiny Tanfield. V době, kdy dopravci začali do flotil pořizovat vozidla s osvědčením o nízké úrovni emisí, protože je k tomu nutila legislativa i různé formy zpoplatnění provozu, uvedl Smith do výroby širokou řadu moderních elektromobilů na podvozcích sériově vyráběných lehkých a středních užitkových automobilů Ford (Transit, Transit Connect) a Avia (řady D).

Počátkem roku 2006 zahájila Avia dodávky podvozků včetně budky pro řadu Smith Newton. Zpočátku byly Newtony koncipovány jako klasické nákladní vozy o celkové hmotnosti 7,5 t s využitím chassis Avia D75 EU3, ovšem bez motoru a převodovky. Tento typ měl premiéru pro odborníky na výstavě Courier Show v nizozemském Rotterdamu a laické veřejnosti se představil v prosinci 2006 v Londýně. Vzápětí společnost Smith podepsala smlouvu na dodávku vozů distribučnímu kolosu TNT, přičemž první dvě vozidla zapůjčila TNT pro provoz v Londýně, jedno pro zásobování kavárenské sítě Starbucks. Důležitou výhodou nasazení vozidel v centru britské metropole byl fakt, že elektromobily jsou osvobozeny od zpoplatnění vjezdu do vnitřní zóny města, které činí osm britských liber.

Elektromobily Smith Newton jsou vybaveny čtyřmi akumulátory Zebra 278 V pro dojezd 200 km, jež lze v době odstávky dobíjet z 0 na 100 % kapacity za osm hodin (pokud nejsou tyto prvky, pracující za relativně vysoké teploty přes 200 °C, příliš vychladlé). Dojezd je tedy podstatně větší než činí běžný denní proběh při službě ve městě. Je však nutno mít dobíjení pro zásuvku 380 V s dostatečným příkonem. Místo standardních vznětových motorů Cummins jsou ve vozech Avia Smith použity elektromotory 120 kW, s nimiž dosahují pozoruhodného zrychlení. Točivý moment je elektronicky řízen a největší rychlost omezena na 50 mph (80 km/h). Důmyslnou technologii tvoří digitálně řízený obvod Vector Control AC System (vektorové řízení elektrické sítě), který poskytuje ojedinělou variabilitu při akceleraci, takže Newton nepotřebuje obvyklou mechanickou převodovku. Úprava si však vyžádala instalaci některých nových prvků, třeba elektrických posilovačů brzd a řízení.

Později se řada nabízených modelů Smith Newton rozrostla o typy na nových podvozcích Avia EU4 se vzduchotlakovými brzdovými systémy i další hmotnostní verze. Podvozky standardní konstrukce s žebřinovým rámem se dodávají s rozvory náprav 3900, 4500 a 5100 mm, celkovou hmotností 7500, 10 500 a 11 500 kg, základní (krátkou) dvoudveřovou třímístnou budkou řidiče, tuhými nápravami odpruženými listovými pery, kotoučovými brzdami na všech kolech, zadní dvojmontáží a pneumatikami rozměrů 215/70 R 17,5. Užitečná hmotnost včetně nástavby činí 3352 až 7284 kg podle typu. Hnací řetězec tvoří indukční elektromotor 120 kW a akumulátory Li-Ion 80 nebo 120 kWh. Na volbě kapacity je přímo závislý dojezd; základní činí 160 km při stabilizované největší rychlosti 80 km/h, reálný v běžném městském distribučním provozu je však až uvedených 200 km. Rekuperace energie zajišťuje poměrně intenzivní dobíjení, takže každé klesání a zpomalování (brzdění motorem) vrací akumulátorům nikoli nevýznamnou část kapacity. Výrobce akumulátorů garantuje jejich životnost nejméně tisíc cyklů nabití a vybití.

Vyzkoušeli jsme sériový elektrický vůz se skříňovou nástavbou v hustém pražském provozu. Zajímavostí bylo pravostranné řízení pro britského zákazníka a vozidlo jsme převzali plně nabité, bohužel však bez zatížení. Od standardního interiéru se elektrická verze liší kromě absence řadicí páky několika nenápadnými detaily, především malým joystickem pro volbu jízdy vpřed/vzad a neutrálu (aktivovaná funkce je signalizována kontrolkou) na panelu mezi sedadlem řidiče a dvoumístnou lavicí posádky. Otočný dvoupolohový spínač slouží aktivaci rekuperace a umožňuje řidiči volit při ubrání buď jízdu setrvačností, anebo zpomalování brzdným účinkem rekuperace. Nad horním okrajem čelního skla je uložen nevelký kontrolní displej, udávající digitálně stav nabití akumulátorů, předpokládaný dojezd, teplotu akumulátorů, momentální odběr proudu (či míru dobíjení) a modus jízdy.

Po usednutí za volant a otočení klíčkem ve spínací skříňce lze zaregistrovat tichý šum ventilátorů pro chlazení akumulátorů. Ovládání je jednoduché, podobně jako u vozidla s plně samočinnou převodovkou, tedy systémem brzda/plyn. Newton plynule a dynamicky zrychluje až k největší rychlosti, stejně příjemně deceleruje, srovnatelně s dynamikou ostatního provozu, ale téměř úplně bezhlučně, což v provozu poněkud komplikuje práci řidiče. Chodci totiž vozidlo nevnímají a když je uvidí, reagují často panicky. Nový elektromobil je ideálním prostředkem pro distribuční provoz ve městech, zejména v jejich centrech, ale ještě výhodnější je jeho nasazení v lázeňských střediscích, kde nejlépe uplatní své ojedinělé ekologické parametry. Vozy však slouží i při rozvozu nápojů Coca-Cola v centru New Yorku.

Foto na:http://www.automobilrevue.cz/rubriky/truck-bus/novinky/avia-smith-newton-tise-a-ciste_40090.html

ZDROJ: automobilrevue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů