Čtvrtek, 28. března 2024

Martin Cracknell: Firmy si nikdy nehlídaly emise oxidu uhličitého tak pečlivě jako dnes

Martin Cracknell: Firmy si nikdy nehlídaly emise oxidu uhličitého tak pečlivě jako dnes

Martin Cracknell, viceprezident koncernu Mitsui

Rozhovor.


"Neschopnost evropských politiků dopracovat se k jakékoliv dohodě může vést k dalšímu zlevňování povolenek. A tedy k ještě menší motivaci firem dělat něco se svými emisemi CO2." V rozhovoru pro HN to řekl Martin Cracknell, viceprezident společnosti Mitsui, který má v japonském koncernu tuto problematiku na starost. Jeden z největších světových konglomerátů Mitsui zahrnuje strojírenský či chemický průmysl, ocelárny i textilky.

Evropská komise přitom koncem minulého týdne opět odložila hlasování o emisních povolenkách. Jejich ceny padají, a potvrzují se tak pesimistické scénáře analytiků. Politici nejsou schopní rozhodnout, zda chtějí chránit průmysl, nebo životní prostředí, a to má na ceny povolenek na trhu devastující účinky. Ještě loni na jaře atakovaly ceny povolenek 18 eur za jednu vypuštěnou tunu oxidu uhličitého, od té doby ale strmě klesají. A v pátek se po dalším odkladu rozhodnutí Bruselu propadly pod šest eur za tunu. Takové ceny přitom podle mnohých kritiků nenutí firmy investovat do čistých technologií, a tedy snižovat emisní náročnost provozu. Právě to je cílem Evropského systému emisního obchodování (ETS).

Cracknell s takovými názory ale úplně nesouhlasí. "Každá společnost, se kterou jsem mluvil a která spadá do systému ETS, sleduje své emise mnohem pečlivěji než kdy předtím," říká manažer, který se minulý týden v Praze účastnil mezinárodní konference European Carbon Forum 2012.

Viceprezident nesouhlasí ani s tím, že firmy musí nezbytně investovat do nových technologií. "Cílem evropské regulace bylo jednoduše snížit emise v Evropské unii o 20 procent do roku 2020. A tento cíl podle mého splněn bude," říká. Jestli se toho dosáhne úsporami, snížením produkce nebo investicemi, podle něj až takovou roli nehraje.

Obchodování s povolenkami vstupuje za měsíc do třetího období, které potrvá až do konce roku 2020. Kvůli hospodářské krizi, poklesu výroby a převodu povolenek ze současného období se ale očekává na trhu přebytek několika miliard povolenek. EU tak plánovala stáhnout 900 milionů povolenek na léta 2013-2015 a přesunout jejich vydání na později. Rozhodnutí se ale nyní odkládá."Celý systém ETS má ke klasickému komoditnímu trhu hodně daleko. Jedná se spíše o trh politický. Největším rozdílem oproti normálnímu trhu je to, že nabídka je fixována na roky dopředu, zatímco poptávka se konstantně mění ze dne na den," říká Cracknell. "Současná pravidla přitom změnu tohoto schématu neumožňují," dodává.

Pro mnohé podniky můžou ale aktuální nízké ceny emisních povolenek představovat podle Cracknella naopak příležitost - mnoho z nich je totiž dnes dostává zadarmo nebo výměnou za investice. Spolu s poklesem ceny povolenek nyní rekordně spadly i ceny mezinárodních kreditů CER a ERU, které mají za cíl snižovat emise CO2 mimo Evropu a za něž mohou firmy měnit část evropských povolenek EUA. "Dnešní spread je rekordně vysoký," říká Cracknell. Ceny mezinárodních kreditů se pohybují pod jedním eurem. Ještě ve čtvrtek přitom stála povolenka EUA 6,80 eura.

"Mají firmy nyní vyměnit povolenky za mezinárodní kredity a využít téměř pětieurového rozdílu v ceně? To je otázka za milion dolarů," pokládá řečnickou otázku. Nízké ceny kreditů podle něj ještě nějakou dobu přetrvají. Záleží ale na ceně povolenek, která je kvůli nerozhodnosti politiků nejistá. A také na ochotě či schopnosti průmyslových firem takových podmínek využívat. "Některé společnosti jsou na trhu s povolenkami velmi aktivní, ať už samy, nebo s pomocí brokerů," prohlašuje Cracknell. "Spousta z nich ale není ochotná využívat různých swapů, kreditů a podobně. Berou emisní povolenky pouze jako nutné zlo, jako jistou daň, kterou platí jen proto, aby dodržovaly zákon," dodává viceprezident koncernu Mitsui.

Celý Evropský systém emisního obchodování má ke klasickému komoditnímu trhu hodně daleko. Jedná se spíše o trh politický.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů