Sobota, 20. dubna 2024

Terea Cheb chce nový provoz na využití odpadu pro výrobu energie

Terea Cheb chce nový provoz na využití odpadu pro výrobu energie

Společnost Terea Cheb, jež zásobuje teplem město, chce vybudovat provoz na využití odpadu pro výrobu energie. Pokud pro svůj projekt získá veškerá nezbytná povolení, chtěla by se stavbou začít příští rok v srpnu, závod by měl být hotov přibližně do jednoho roku. Krajský úřad ovšem musí nejdříve posoudit vliv stavby a jejího provozování na životní prostředí. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Andrea Bocková.

Závod na energetické využití odpadu by měl stát v průmyslové části města na místě, které nyní slouží ke zpracování stavebního odpadu. Nový provoz má ročně zpracovat přibližně 20.000 tun komunálního odpadu z Chebu a nejbližšího okolí. Stejný druh zařízení je například v Praze - Malešicích, které však ročně zpracuje kolem 320.000 tun tuhého komunálního odpadu. Jak vyplývá ze záměru společnosti Terea, její technologie by byla jedním z prvních malých zařízení tohoto typu v zemi.

Teplo získané při chlazení odpadního plynu ze spalování odpadu bude využito v současném systému centrálního zásobování města teplem. Použita k tomu bude technologie oxidační, dvoustupňové tepelné likvidace komunálního odpadu. Její součástí bude také zařízení k čištění odpadního plynu kombinací čtyř metod. Celý systém doplní kontinuální emisní monitoring i zařízení pro jednorázové a pravidelné kontrolní měření. "K projektu se může vyjádřit rovněž veřejnost, a to nejpozději do 16. prosince," uvedla Bocková.

Další projekt, který souvisí se změnami ve výrobě tepla a energie, se nyní připravuje také v Ostrově. Tam ale nepůjde primárně o spalovnu odpadu, ale o vybudování nové kogenerační jednotky na využití biomasy v tamní teplárně. Ročně má spálit kolem 80.000 tun biomasy. Radnice si od tohoto záměru slibuje stabilizaci a případně i snížení ceny tepla. Záměr připravila společnost Energo Holding, která si chce část zařízení teplárny od města pronajmout.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů