Pátek, 19. dubna 2024

Na Českolipsku se při každé třetí nehodě srazilo auto se zvěří

Na Českolipsku se při každé třetí nehodě srazilo auto se zvěří

Při každé třetí dopravní nehodě na Českolipsku se v listopadu srazilo auto se zvířetem, nejčastěji s divokým prasetem. Jde o nezvykle velký počet takových nehod, řekl dnes ČTK mluvčí českolipské policie Milan Bradáč. "Je to extrém, samotného mě to překvapilo," uvedl.

Loni i předloni v listopadu byl počet střetů se zvěří na Českolipsku asi poloviční. Příliš z této statistiky nevybočovaly ani letošní září a říjen, kdy zvěř způsobila 17 respektive 22 takových nehod. Od 1. do 29. listopadu se na Českolipsku stalo 100 dopravních nehod, z toho 34krát šlo o srážku se zvířetem.

Takový nárůst překvapil i předsedu okresního mysliveckého spolku v České Lípě Jaroslava Vosáhla. "To si nedokážu zcela vysvětlit," uvedl předseda. Podle něj je ale toto období pro střety se zvěří obecně nejhorší. "Přirozená potrava je již nekvalitní a zvěř tak za ní migruje," zmínil. Podle něj je navíc na Českolipsku většina pozemků neobdělaných, jsou na nich pastviny, a tak se zvěř při hledání potravy dostává na silnice.

Podle Bradáče se nehody staly v listopadu po celém okrese. "Nebylo nějaké konkrétní nebezpečné místo," konstatoval. Drtivá většina střetů se zvěří se ale stala mimo zastavěnou oblast, ve 22 případech na silnicích první třídy. Řidičům Bradáč doporučuje opatrnost i tam, kde není varovná značka upozorňují na zvířata. Sám si při jízdě autem všiml rozryté půdy od divokých prasat i v místech, kde dříve nebývala.

Právě s divokými prasaty se auta střetla v listopadu nejčastěji, zatím v 16 případech. Časté byly i střety s liškami a králíky. Srny způsobily čtyři nehody a jednu pes. Hmotné škody ale ve srovnání s jinými nehodami nebyly vysoké. V součtu dosáhly 157.700 korun, celkově byly za 4,2 milionu korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů