Úterý, 19. března 2024

Sanace areálu bývalé Transporty Chrudim může začít

Sanace areálu bývalé Transporty Chrudim může začít

Zhruba s půlročním zpožděním proti původním představám radnice začne sanace areálu bývalé Transporty Chrudim. Rada města schválila přijetí dotace 146 milionů korun z Operačního programu životní prostředí. Novinářům to řekl starosta Petr Řezníček.

"Můžeme nyní předat staveniště, a pokud to počasí dovolí, začne demolice objektů, po níž mají následovat zemní práce," uvedl starosta.

Areál po Transportě Chrudim je zamořený těkavými uhlovodíky, které představují nebezpečí i pro nedaleké Medlešice a Dřenice. Znečištění v zemině je karcinogenní. Kontaminaci spodních vod brání hydrogeologická bariéra, jejíž provoz stojí Pardubický kraj osm milionů korun ročně.

Znečištěná zemina bude odtěžena do hloubky sedmi metrů, další pětimetrová vrstva se bude čistit chemicky. Hotovo by mělo být za 14 měsíců po zahájení prací, další čtyři měsíce potrvá vyřízení administrativních záležitostí.

Výsledná cena dosáhne asi 162 milionů korun. Většinu uhradí dotace, zbytek nákladů nese Pardubický kraj.

Transporta byla firma s více než stoletou tradicí, která vyráběla zejména dopravní zařízení, například výtahy, eskalátory a pásové dopravníky. Na počátku 90. let firma zaměstnávala přes 4000 lidí a měla obrat více než dvě miliardy korun. V roce 1998 strojírny zkrachovaly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů