Pátek, 29. března 2024

Spalovna v Lysé n.L. začne v týdnu opět pálit nebezpečný odpad

Spalovna v Lysé n.L. začne v týdnu opět pálit nebezpečný odpad

Spalovna nebezpečných odpadů v Lysé nad Labem po šestileté odstávce obnoví každým dnem provoz. Ročně má spálit až 3500 tun toxických látek a teplem bude zásobovat nedaleké sídliště. Na možné úniky dioxinů či rtuti upozorňuje ekologické hnutí Arnika. Nákup nejmodernějších filtrů přišel na 5,5 milionu korun, řekl dnes ČTK jednatel provozující firmy BDW Line Alexis Welter.

Spalovnu prodala radnice v Lysé před deseti lety. V roce 2006 ji ale současný majitel vyřadil z ekonomických důvodů z provozu. Ceny nebezpečného odpadu byly údajně příliš vysoké. Nyní společnost do nových keramických filtrů investovala více než pět milionů. Zkušenosti s nimi ukazují, že hodnoty emisí jsou hluboko pod normami, používá je například spalovna v Praze-Malešicích či Frýdku-Místku, uvedl Welter s tím, že úniku zdraví škodlivých látek neobává.

Spalovna v příštích dnech zahájí nutné dvoudenní vypalování nových filtrů plynem. Poté bude moci přistoupit k plánovanému spalování laků, olejů, léků, hnojiv, zdravotnického odpadu a dalšího nebezpečného materiálu.

"Budeme požadovat, aby u spalovny byl vybudován sklad na nebezpečné odpady a zároveň aby se změnil systém nakládání s popílky. To, co ze spálení vznikne, obsahuje vysoké dávky různých nebezpečných látek, jako rtuť, kadmium či dioxiny, a ty musejí podléhat speciálnímu režimu," řekl ČTK mluvčí Arniky Vratislav Vozník. "Zkontrolujeme dokumentaci na všechna vydaná povolení, podle nás nereflektují požadavky z minulosti, některá tedy budeme připomínkovat," dodal.

Podle vedoucí odboru životního prostředí radnice Miluše Pilařové město s provozem spalovny počítá i v územním plánu. "Z hlediska legislativy mají všechno v pořádku," uvedla.

Lysá nad Labem je z převážné většiny plynofikována. Nový provoz spalovny má ročně dodat smluvnímu distributorovi až 18.000 gigajoulů tepla. Spalovna poskytne zaměstnání 14 lidem.

Tomáš Jůnek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů