Pátek, 29. března 2024

České biomléko míří za hranice ve dvojnásobném množství

České biomléko míří za hranice ve dvojnásobném množství

Vývoz přebytků českého biomléka do Německa se zdvojnásobil. Čtvrt roku poté, co družstvo členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců, našlo odbyt u západních sousedů pro část mléka, o něž nebylo mezi tuzemskými zpracovateli zájem, zvýšily se dodávky na dvojnásobek. Denně tak nekončí 23 000 litrů biomléka zbytečně v konvenční produkci.

České biomléko odpovídá přísným německým standardům pro ekologické zpracování. "Příliš nás netěší, že tuzemští sedláci nenachází odbyt mléka u českých mlékáren, natož za spravedlivou cenu. Export suroviny je jednou z možností, jak neznehodnotit kvalitní produkt konvenčním zpracováním," uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Cisterny odváží každý den střídavě mléko z Vysočiny a z jižních Čech. "Od začátku prosince byl zahájen vývoz biomléka na trase Dolní Dvořiště, Malonty, Rožmitál na Šumavě a Zvíkov - Ortvínovice. Spolupráce se zahraničním partnerem funguje velmi dobře. Jeho přístup je odlišný od některých českých mlékáren, které postupují vůči prvovýrobcům leckdy poměrně tvrdě," říká Ing. Miloš Pátek, předseda odbytového družstva České biomléko.

Ing. Miloš Pátek vysvětlil, že denní odchylky v odebraných vzorcích nejsou německým partnerem okamžitě sankcionovány, tak jako tomu bývá v České republice, ale pro platby je rozhodující měsíční průměr. Tuzemští producenti biomléka, jež je vyváží do Německa, rovněž kladně vnímají schopnost zahraničního partnera pružně reagovat na cenový vývoj na světovém trhu. V návaznosti na stoupající ceny komodity ve světě již odběratel zvednul základní výkupní cenu. Ta je v současné chvíli o 17 až 49 % vyšší, než jakou by zemědělci dostali u nás.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů