Čtvrtek, 18. dubna 2024

Valonsko sníží spotřebu ropy, plynu a uhlí zhruba na desetinu

Valonsko sníží spotřebu ropy, plynu  a uhlí zhruba na desetinu

Belgické Valonsko během příštích čtyř desetiletí sníží závislost na uhlí, plynu a ropě na pět až dvacet procent oproti současnosti. Země o tom rozhodla v nově schválené legislativě.

Valonsko je - podobně jako Česko - silně průmyslový region. Rovněž ve spotřebě fosilních paliv na hlavu Valonsko i Česko patří mezi evropské rekordmany.

Vláda toho chce dostáhnout tím, že systematicky rozhýbe nová odvětví: zateplování domů, výrobu čisté energie, rychlou a pohodlnou veřejnou dopravu nebo třeba místní jídlo v obchodech.

Snížení závislosti na dražších a dražších fosilních palivech srazí účty za energii domácnostem i podnikům, posílí ekonomiku a srazí valonskou závislost na dovozu surovin.

Valonsko je druhý stát v Evropě, který takové rozhodnutí udělal. Zákon, který stanovuje závazné tempo, jakým se bude země závislosti na uhlí, ropě a plynu zbavovat, je inspirován obdobnou britskou legislativou. Tu před čtyřmi lety prosadila vláda ve shodě s oběma opozičními stranami, se Svazem britského průmyslu i odbory. Britský zákon se chystá okopírovat řada dalších evropských států: Dánsko, Rakousko, Slovinsko i další.

Hnutí DUHA podobný zákon prosazuje v Česku iniciativou Velká výzva [1]. Také tuzemské rodiny platí desítky tisíc korun ročně za dováženou energii. Česká ekonomika loni každý den utrácela 269 miliónů korun za import ropy [2]. Čistá odvětví naopak posílí domácí ekonomiku a vytvoří desetitisíce pracovních míst [3].

Většina parlamentních stran - ČSSD, TOP 09, Starostové a nezávislí, LIDEM, Věci veřejné i KSČM - již oficiálně řekla, že takový zákon v principu podporuje. Podle nezávislého průzkumu veřejného mínění Factum Invenio legislativu chce 66 % lidí [4]. Na poslance a poslankyně se s žádostí o její přijetí obrátilo již více než 25 000 lidí.

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl:

"Valonsko je - podobně jako Česko - silný průmyslový stát. A stejně jako my se potýkají s velkou a drahou závislostí na ropě, uhlí a plynu."

"Pro obě země je to příležitost stát se dravými ekonomikami, které pro své inženýry a dělníky vytvoří nová odvětví. Valonsko už k tomu první krok učinilo."

"Valonsko tím chce řešit svůj problém s obrovskými náklady na dovoz ropy a plynu. Ale zákon podle úspěšného britského vzoru také rodinám i podnikům srazí účty za drahá fosilní paliva."

"Česká republika by měla valonský příklad následovat."


Kontakty:

Jiří Koželouh, telefon 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů