Pátek, 19. dubna 2024

Analýza: Elektřina zdraží o 4,1 %, víc než se čekalo

Analýza: Elektřina zdraží o 4,1 %, víc než se čekalo

Průměrná domácnost zaplatí v příštím roce za elektřinu zhruba o pět set korun víc než loni. Vyplývá to z analýzy nejnovějších ceníků, kterou provedl magazín Ceny energie. Původní odhad Energetického regulačního úřadu byl 2,4 %, dodavatelé ale snížili cenu za dodávku elektřiny méně, než se očekávalo. Do nárůstu ceny se promítne i očekávané zvýšení DPH.
Vyšší účet o pět set korun ročně
"Na rozdíl od úřadu jsme zkoumali opravdu reálná data z ceníků pro příští rok a počítali s vládou prosazovanou výší DPH," uvedl Jan Morkes z portálu Ceny energie, který pomáhá spotřebitelům orientovat se v nabídkách dodavatelů energie. Z dat vyplynulo, že běžná čtyřčlenná rodina se spotřebou 2 500 kWh zaplatí letos průměrně 13 556 Kč, loni to bylo o 537 Kč méně.
Cena rostla kvůli vyšším poplatkům za obnovitelné zdroje, poplatkům za správu sítě a kvůli zvýšení DPH. Naopak silová elektřina mírně zlevňovala. "Energetický úřad odhadoval, že na neregulovaných platbách zákazníci ušetří 5,2 %, ve skutečnosti to bude o něco méně, protože někteří dodavatelé zachovali loňské ceny," dodal Morkes.
Analýza pracuje s plánovaným zvýšením DPH o jeden procentní bod, které se odrazí i na účtech za elektřinu. Pokud by od začátku roku platila jednotná sazba DPH 17,5 %, zvýší se domácnostem účty za elektřinu pouze o 1,1 %.
Změna dodavatele? Úspora 8 %
Kolik v příštím roce zaplatí za elektřinu, mohou lidé ovlivnit i výběrem dodavatele. Konkurence mezi více než 30 společnostmi na trhu umožňuje zákazníkovi ušetřit zhruba 8 % celkové ceny. "V případě naší modelové domácnosti byl rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší nabídkou 1093 Kč, někteří lidé tak mohou správným výběrem dodavatele oproti letošku ušetřit," prozradil Petr Woff, analytik Ceny energie.
Tabulka: Zvýšení ceny elektřiny pro domácnosti v roce 2013*
2012
2013
Změna
běžná domácnost (elektřina na osvětlení, spotřebiče)
13 022 Kč
13 559 Kč
+ 537 Kč (+ 4,12 %)
elektřina na vytápění rodinného domu přímotopy
65 989 Kč
69 030 Kč
+ 3 041 Kč (+ 4,61 %)
*Vychází ze srovnání dat od všech 23 dodavatelů elektřiny na českém trhu, kteří doposud zveřejnili ceníky na rok 2013. V případě zájmu jsme schopni dodat další, podrobnější data

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů