Čtvrtek, 28. března 2024

Alej roku 2012 se jmenuje Rybářská a stojí v Přerově

Alej roku 2012 se jmenuje Rybářská a stojí v Přerově

Vítězné vavříny v letošním ročníku ankety Alej roku 2012 putují do Rybářské aleje v Přerově. V internetovém klání zvítězila mezi 71 nominovanými stromořadími z Čech, Moravy i Slezska, kdy získala 12,3 % hlasů.První diplom převzal Adin Vyhlídka, který alej nominoval, druhý pak vedoucí odboru stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu RNDr. Pavel Juliš. Za Přerovskou alejí na druhém místě skončila Alej na Práchovně v Rokycanech, místo třetí obsadila Královská alej u Poličky. Celkem pro některou z alejí hlasovalo 5 494 lidí.
"V posledních letech probíhaly pokusy o odstranění všech stromů v aleji. Důvodem bylo tvrzení pracovníků Povodí Moravy, že kořeny stromů narušují pevnost nábřeží. Většina obyvatel se ale postavila proti vykácení této asi 1700 metrů dlouhé aleje, která slouží jako místo procházek a odpočinku od počátku minulého století," přibližuje důvody nominace Adin Vyhlídka z Přerova.
Kvůli časovému vytížení se vyhlášení nemohla zúčastnit zástupkyně ombudsmana a bývalá senátorka za přerovský volební obvod RNDr. Jitka Seitlová, která anketu také podporuje. "Iniciativa Arniky, která oceňuje nejkrásnější stromořadí, přináší a obohacuje naše vnímání prostředí, ve kterém žijeme a které bychom měli chránit. Stromy alejí jsou milníky cesty. Dodávají pocit jistoty nejen proto, že jsou krásnou kulisou. Stávají se námi a my jimi. Po staletí byly součástí našich životů a stojí za to udělat vše pro to, aby zůstaly i do budoucna. Je mi líto, že se z důvodu časového zaneprázdnění nemohu akce zúčastnit. Iniciativu podporuji a přeji si, aby do budoucna byla stejně úspěšná. Těší mne, že nejlepší alej byla oceněna přímo v mém rodném kraji," vzkazuje Seitlová.
"O ohrožení přerovské aleje víme a o to více si ceníme postoje místních, kteří svým hlasováním v anketě dokázali, že jim na jejich stromořadí záleží. Přestože do ankety byly nominovány historicky významnější, starší a působivější aleje, na té Rybářské je důležité právě odhodlání místních lidí stromy bránit. Pokusíme se nyní obyvatele Přerova podpořit a přispět k tomu, aby letošní alej roku České republiky mohla dělat radost i dalším generacím Přerovanů. Většinou je možné nalézt i jiné řešení, než je kácení zdravých stromů," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy! sdružení Arnika, jejíž je anketa součástí, Martin Skalský.
Ve fotografické části soutěže, kde porota vybírá nejpůsobivější fotky a oceňuje jejich autory, zvítězila fotografie Lipová aleje u Kostelce, Ladislava Dvořáka, druhá je Valdštejnská lipová alej přihlášená Ivou Brožovou, na místě třetím pak skončila Jasanová alej pod Rokytnem, kterou vyfotila Helena Zelená Křížová. Nejlepší fotografie vybírala porota, v níž zasedli i patroni ankety - spisovatelka Marie Hrušková, moderátor a publicista Přemek Podlaha nebo další z partnerů ankety, Petr Brynda zFotoŠkoda.
Do letošního ročníku připravila Arnika novinku. Vyhlašovat se budou vítězná stromořadí také v jednotlivých krajích. Jejich seznam najdete v příloze tiskové zprávy. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, například dárkové poukazy na služby Centra FotoŠkoda, nová kniha Aleje: Krása ohroženého světao českých a moravských alejích od spisovatelky Marie Hruškové a botanika Václava Větvičky, kterou před pár dny vydal partner Aleje roku 2012 nakladatelství Mladá fronta, sadu kuchyňského náčiní od společnosti Dřevotvar nebo publikace Arniky o stromech. Aktuální informace o anketě celou dobu v jednotlivých regionech přinášelyDeníky z vydavatelství Vltava-Labe-Press.
V letošním ročníku ankety Alej roku 2012 bylo:
. možné nominovat aleje od 2. června do 30. září;
. 71 nominovaných alejí z celé republiky;
. možné hlasovat od 1. října do 30. listopadu;
. 676 hlasů pro vítěznou Rybářskou alej z Přerova;
. 5 494hlasů odevzdánov internetové anketě;
Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovala vznik petice "Zachraňme stromy",která požaduje lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala správcům cest kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let u silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů. Ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci vytvořilo ekologické sdružení první krajskou databázi alejí, která má i podobu turistické mapy. Díky desítkám dobrovolníků také opatřila reflexními pruhy stovky stromů v několika alejích pro zvýšení bezpečnosti řidičů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů