Pátek, 19. dubna 2024

Sůl země: Těžba soli v Halleinu u Salcburku

Sůl země: Těžba soli v Halleinu u Salcburku

V Halleinu u Salcburku si lze prohlédnout jeden z nejstarších solných dolů na světě. Zdejší sůl zajistila živobytí mnoha lidem.

Také přinesla bohatství salcburským arcibiskupům a dopomohla Salcburku k jeho dnešní nádheře.

Prameny s obsahem soli objevili nejdříve dávní lovci a sběrači, Keltové začali jako první s těžbou soli v podzemí. Sůl umožnila skladování zásob a dodala připravovaným pokrmům chuť. Lukrativní obchod se solí převzali později arcibiskupové, salcburští zeměpáni, a ze zisků z tohoto obchodu vybudovali ze Salcburkupřepychové barokní sídelní město.

Od roku 1994 je historický solný důl v Halleinu zpřístupněný veřejnosti jako prohlídkový objekt, ale dodnes se v tomto regionu rakouská sůl těží, ale nikoli zde, ale v nedaleké obci Altaussee, kde poklady z prehistorického moře přetrvaly 250 milionů let.

Návštěvníci sjedou v Halleinu pohodlně důlním vláčkem do podzemní štoly a zažijí zajímavé putování do minulosti. Solným dolem je provedou zkušení horníci, kteří jim všechno vysvětlí. Součástí prohlídky je plavba na voru po podzemním jezeře a jízda po dvou hornických skluzavkách.
Systém podzemních štol se nadále pečlivě udržuje, aby se zabránilo sesuvu hory. Z celkových 65 kilometrů štol, které se nacházejí v 21 horizontech - jak se nazývají podzemní patra v dole - je přístupných dvanáct kilometrů štol v devíti horizontech.

Hrdost horníků z Dürrnbergu a jejich sepětí se světem v podzemí se projevuje tehdy, když předvádějí svůj známý mečový tanec. Horníci z Halleinu ho tančí od roku 1586 ve svém hornickém kroji s vysokými botami a mečem. Tento meč získali v roce 1405 jako oficiálně přiznané privilegium. Tanec více než 80 horníků trvá asi hodinu a symbolizuje různé pracovní postupy v podzemním dole. Proto se uvádí v noci za světel pochodní a za doprovodu hornické kapely.

Foto na:

http://www.austria.info/cz/tradicni-obyceje-v-rakousku/sul-zeme-v-halleinu-u-salcburku-1622359.html

ZDROJ:http://www.austria.info/cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů