Pátek, 29. března 2024

Kuba chystá kvůli dalšímu zdanění fotovoltaiky prověrku projektů

Kuba chystá kvůli dalšímu zdanění fotovoltaiky prověrku projektů

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba nevylučuje, že majitelé slunečních elektráren budou takzvanou solární daň odvádět i po roce 2013. Jeho resort kvůli tomu chystá kontrolu jednotlivých fotovoltaických projektů. Od jejich parametrů se bude pravděpodobně další zdanění odvíjet, nebude to ale individuální daň, řekl dnes Kuba v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Myslím si, že už nepůjde aplikovat úplně paušálně," uvedl Kuba. Zátěž pro ekonomiku způsobená podporou fotovoltaiky je podle šéfa MPO tak velká, že je nutné další zdanění těchto zdrojů řešit. Kontrola jednotlivých projektů ale má současně majitelům solárních zdrojů zajistit návratnost investice, kterou uskutečnili na základě konkrétního státního příslibu. Detaily postupu ale ještě zcela promyšlené nejsou, připustil Kuba.

"Pokud bude výpočet a posouzení opravdu nezávislé, pak ministerstvo zjistí, že nemůže o prodloužení daně ani vteřinu uvažovat. Porušilo by totiž zákonem danou návratnost," reagoval na Kubu výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

Zavedení solární daně prosadila vláda kvůli tomu, že počet solárních elektráren předloni kvůli vysoké výkupní ceně zelené elektřiny výrazně vzrostl. V současné podobě platí do konce roku 2013. Stát pomocí tohoto odvodu zdanil na tři roky elektřinu ze slunečních elektráren, které byly uvedeny do provozu předloni a o rok dříve. Norma sice zachovala původní zákonné garance výkupní ceny, ale současně garantovanou cenu snížila pomocí odvodu z výkupní ceny energie.

Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů v příštím roce zůstane na úrovni letošních 11,7 miliardy korun. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. V příštím roce to bude podle MPO a Energetického regulačního úřadu 583 korun.

Z podpory obnovitelných zdrojů tvoří fotovoltaika 68 procent. Tuzemské solární elektrárny tak průměrnou rodinu stojí ročně zhruba 712 korun. Fotovoltaika přitom v celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů zaujímá asi třetinu.

Dalším významným obnovitelným zdrojem jsou bioplynové stanice, ty rodinný rozpočet v cenách elektřiny ročně stojí v průměru zhruba 130 korun. Za zdroje spalující biomasu zaplatí rodina asi 107 Kč.

Zbývající zdroje jsou vzhledem k poměrně nízkému instalovanému výkonu podporovány méně. Například větrné elektrárny strojí ročně rodinu v průměru asi 15 korun. Za malé vodní elektrárny zaplatí necelých 50 korun.

Nejvyšší výkupní ceny elektřiny budou mít v roce 2013 sluneční zdroje uvedené do provozu v letech 2006 a 2007. Jedna megawatthodina proudu z těchto zdrojů se bude vykupovat za 15.260 korun. U nových větších slunečních elektráren budou ale výkupní ceny činit jen 2830 korun za MWh.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů