Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Hnuti DUHA uvitalo, ze TOP09 na rannich koalicnich jednanich razne odmitla pohlceni ministerstva zivotniho prostredi resortem zemedelstvi.
Ekologicka organizace proto apelovala na stranu LIDEM, aby se pridala take ona.
Vojtech Kotecky, programovy reditel Hnuti DUHA, rekl:
"TOP09 ma recht. Mezi ministerstvy zivotniho prostredi a zemedelstvi je evidentni stret zajmu."
"Samostatne ministerstvo zivotniho prostredi ve vlade pecuje o nasi spolecnou krajinu. Je nezavislou protivahou agrarnimu resortu, ktery prosazuje zajmy drevaru a intenzivniho zemedelstvi. MZP je ma kontrolovat. Jeden urad nemuze delat oboji."
"Cely ten navrh vubec nedava smysl. Ministerstvo zivotniho prostredi ma na starosti peci o zdravi a zivot lidi, kteri ziji ve mestech a obcich. Chtel bych videt, jak ODS vysvetli Ostravakum, kteri se dusi smogem, ze se maji obratit na ministerstvo venkova."

Koalice začala pracovat na svém PR a "snižuje byrokracii". Počet ministerstev má klesnout o čtyři. Budeme se chvíli tvářit, že tomu věříme, a domyslíme důsledky. Dojde k výměně tabulek na budovách a dveřích kanceláří. Vytisknou se nové vizitky a propagační materiály. Spřízněné agentury si přijdou na své při výrobě nových logotypů. Budovy zůstanou, drtivá většina úředníků také. Náklady budou větší nebo rovny provedeným úsporám. Sloučením ministerstev životního prostředí a zemědělství do ministerstva venkova se navíc staneme evropským unikátem, neboť úřad, který se výslovně stará o životní prostředí, nemají jen v Kyrgyzstánu, Laosu a Libérii. Inu: Tento způsob úspor...

Vegetariáni všech zemí, spojte se!
Co jiného by už měla být literární agitka, když ne sborník rozhovorů s vegetariány?! Jejich cíl je jediný: znechutit masožroutům tu jejich pečínku! Pokud však čtenář všežravec bariéru nedůvěry prolomí, setká se s širokým spektrem pohledů. Filozof přemýšlí o etice, duchovní o odpovědnosti, ekolog o koncentrácích pro zvířata, eufemisticky zvaných velkochovy. Myšlení je třeba prokládat příběhy. Třeba příběhem dvoumetrového mistra světa v thajském boxu v supertěžké váze, kterému už nevyhovovalo být vegetariánem. Tak se stal veganem. Kdo by chtěl sestavit "masožravou" odpověď na tuto knihu, měl by těžkou práci. Dobrou chuť.
Pavel Hub
Neber zvíře do úst
Tribun EU,
390 stran

Sedm set horských vrcholků se chystají srovnat se zemí v Číně, aby byla umožněna výstavba nového města na severovýchodě země. To má vyrůst nedaleko města Lan-čou v provincii Kan-su. Píše o tom dnes list The Daily Telegraph.
Ambiciózní projekt, který má vyjít v přepočtu na zhruba 70 miliard korun, byl již zahájen v pouštní oblasti na okraji Lan-čou, ačkoli existují vážné obavy o jeho dopady na životní prostředí.
Město Lan-čou, které je domovem 3,6 milionu obyvatel, má údajně vůbec nejhorší kvalitu ovzduší v celé Číně. Region rovněž trpí suchem a má problémy s dodávkami vody.
Stavební firma China Pacific Construction Group, která za projektem stojí, nicméně slibuje, že nová metropole zvýší HDP regionu do roku 2030 v přepočtu téměř o 850 miliard korun. Mluvčí firmy rovněž slíbil, že projekt počítá s přivedením vody do oblasti a se znovuzalesněním.
V novém městě, jež se má rozkládat na 800 kilometrech čtverečních, by do roku 2020 mohlo údajně žít až půl milionu lidí.

Dvaapadesátiletý muž podle policie kvůli prodeji dřeva odcizil na Českobudějovicku 900 listnatých stromů, které vytěžil v katastru obce Šejby u Horní Stropnice. Vykácel je v chráněné krajinné oblasti a způsobil tím škodu několika milionů korun, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Regina Tupá.
Muž vykácel olše, topoly, duby, břízy, vrby a třešně. Stromy chtěl prodat. "Zásahem mimo jiné způsobil ekologickou újmu. Jeho jednáním byly v dané lokalitě zničeny veškeré dřeviny, došlo k dlouhodobé změně klimatických poměrů, rovněž k dlouhodobé likvidaci stanovišť pro četné živočichy, kdy byla narušena funkce regionálního koridoru," řekla Tupá.
Doba nutná na obnovu přírody v dané lokalitě může trvat až 60 let. Muži hrozí trest odnětí svobody na dva roky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů