Čtvrtek, 28. března 2024

V Brně se zaplatí za odvoz odpadu více

V Brně se zaplatí za odvoz odpadu více

Každý Brňan příští rok zaplatí za svoz odpadů o více než třetinu vyšší částku. Radní města totiž minulý měsíc schválili vyhlášku, která poplatek zvyšuje z 500 na 675 korun. I přes protesty opozice a petici, kterou podepsaly už dvě tisícovky obyvatel moravské metropole.

Město Brno využilo nový zákon, který dovoluje zvýšit cenu odpadů až na tisíc korun. Ne však ale na více peněz, než jsou skutečné náklady na odvoz odpadů za jednoho člověka. "Rozdíl mezi skutečnými náklady a poplatkem už od příštího roku nebudeme platit z rozpočtu města. S touto položkou v jeho přípravě nepočítáme," sdělil náměstek brněnského primátora Ladislav Macek.

Při zachování stávajícího pětisetkorunového poplatku by podle něj město muselo příští rok k vybraným sto osmdesáti milionům zaplatit čtyřicet až padesát milionů korun z vlastní kasy. Problém s prosazením nové vyhlášky budou mít koaliční sociální a občanští demokraté u opozice. Proti se postavili především zelení zastupitelé. "Rada využila maximální možné zvýšení poplatku zbytečně. Město totiž na odpady doplácí nejméně peněz v historii. Je to jen skrytý způsob jak vybrat desítky milionů na investice," nelíbí se lídrovi strany Martinu Anderovi.

Zdražení označil za nespravedlivé. "Stejně zaplatí stará důchodkyně, která vyprodukuje odpadu jen málo, jako bohatý podnikatel. My navrhujeme, aby město vybíralo podle množství vyprodukovaného odpadu. Tedy podle velikosti popelnice a četnosti svozu. To umožní zapojit do systému i ty, kteří odpad produkují, ale nemají stálé bydliště v Brně," zdůraznil Dr. Ander.

Náměstek Macek potvrdil, že díky prodeji tepla a elektřiny, které po rekonstrukci produkuje brněnská spalovna, je svoz odpadů levnější. "Proto nedoplácíme 250 korun jako v minulosti, ale jen 175 korun," podotkl.

O změně systému neuvažuje. Platba za popelnici byla v Brně v devadesátých letech. A návrat užitek nepřinese. Logicky část obyvatel zaplatí za malou popelnici a část odpadků naházejí do veřejných košů, k sousedům nebo na černé skládky nebo spálí v kamnech či na ohni na zahrádce. To nakonec mohou potvrdit i mnozí tehdejší pracovníci SAKO, OŽP MMB i MČ.

S výběrem poplatků od lidí, kteří nemají stálé bydliště v Brně, se město podle něj vypořádalo. "Nově zpoplatňujeme 675 korunami každý byt, v němž není nikdo nahlášený," konstatoval Macek.

Současná podoba placení odpadů se naopak nelíbí Brňanům osloveným ve videoanketě Rovnosti. "Město sváží odpad i od mnohých studentů, kteří tady trvalé bydliště nemají a nic neplatí. Systém je třeba změnit a zapojit je do placení," myslí si např. pí Petra Zvarová.

ZDROJ: Brněnský deník, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů