Čtvrtek, 28. března 2024

Nechte zaznít tajné nahrávky v kauze Michálek, nařídil soud

Nechte zaznít tajné nahrávky v kauze Michálek, nařídil soud

Napodruhé už soudkyně Šárka Šantorová nemůže tvrdit, že ji tajné nahrávky Libora Michálka o údajné korupci nezajímají. Případ, který se odehrál před dvěma lety na Státním fondu životního prostředí, se znovu vrací před soud. A Šantorová má jednoznačně nakázáno, aby s nahrávkami pořízenými bývalým šéfem fondu Michálkem zacházela jako s jedním z důležitých důkazů.

Šantorová původně záznamy označila za nelegálně nahrané. A v srpnu osvobodila poradce Martina Knetiga, který na nahrávkách říká, že peníze z úplatků potřebuje pro ODS a pro svého nadřízeného - tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila.

Státní zástupce se proti rozsudku odvolal a nadřízený soud Šantorové verdikt před měsícem zrušil. A to hlavně kvůli tomu, že se odmítla nahrávkami zabývat. "V rámci nového řízení soudkyně jako důkaz provede nahrávky z kompaktního disku, dá stranám k nahlédnutí a k vyjádření přepisy," zaúkoloval Vladimír Cvetler z Městského soudu v Praze v rozhodnutí, které si HN u soudu vyžádaly.

Nahrávky bývají důkazem běžně

Nadřízený soudce Cvetler vytýká Šantorové, že se nahrávkami odmítla zabývat, protože je nepořídila policie - ale jen soukromě tehdejší ředitel fondu životního prostředí, dnes senátor Michálek. Připomíná soudkyni judikaturu, podle níž jsou v podobných případech nahrávky běžným důkazem, i když nevznikly za policejní asistence. Cvetler se navíc pozastavuje nad tím, jak může Šantorová na jedné straně nahrávky odmítat a zároveň do rozsudku napsat, že stejně "neobsahují nic podstatného".

Celá kauza začala schůzkou ve sklepních místnostech restaurace Modrý orel v centru Prahy, kde se sešel ministrův poradce Knetig a Vladimír Jeřábek z Komerční banky. Knetig si na ní podle obžaloby nejdřív sondoval, jaké úroky banka nabízí, a zmínil, že fond životního prostředí si právě potřebuje uložit 20 miliard. Když uslyšel cifru, poznamenal, že zná banky s lepšími úroky. A nakonec se zeptal, jestli banka dává sponzorské dary. Bankéř Jeřábek odvětil, že ano - ale jen školám, nemocnicím nebo zoo. "Jednání velmi rychle ochladlo," popsal později u soudu Jeřábek.

Bankéř se později svěřil řediteli fondu Michálkovi, který o podezřelém setkání informoval ministra Drobila. Když se nic nedělo, začal si jednání s Knetigem nahrávat. "Pro toho Pavla (Drobila), aby měl někdy šanci být prostě premiérem, tak on bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze...," zaznamenal pak Knetigova slova.

Spor o úřední osobu

Soudce Cvetler ostatně vytýká, že soudkyně Šantorová si tyhle dva příběhy - tedy "sponzorskou" schůzku a pozdější Knetigova slova o financování ODS - nepropojila. A neuvažovala nad tím, jestli oba do sebe logicky nezapadají.

Na druhou stranu ale Cvetler chce, aby se u soudu vyřešila i jedna sporná věc v Knetigův prospěch: Knetig se bránil, že nemůže být souzen pro nepřímé úplatkářství. Protože to znamená, že by musel podle zákona přes prostředníky tlačit na úřední osobu - tedy na Michálka, který mohl rozhodnout, kam volné miliardy uloží. A ředitel státního fondu, argumentoval Knetig, striktně podle zákona úřední osobou není.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů