Čtvrtek, 28. března 2024

Švestky - cenné ovoce pro naše zdraví

Švestky - cenné ovoce pro naše zdraví

Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i král chodí sám.. švestky jsou v takovém případě nad zlato.. a navíc naše tělo doslova nabíjí energií a množstvím nezbytných vitamínů a minerálů..

Tmavomodré oválné plody švestky domácí jsou bohatou zásobárnou látek a po mnoho generací velice ceněným ovocem. Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice, i ta může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na naše zdraví.. avšak nesrovnatelné s konzumací samotných plodů..

Švestky obsahují mnoho vitaminů a minerálů
Švestky nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme zdroj vitaminů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k "tabletě B-komplexu". Uveďme si pro příklad vitamin B12 - kabalamin, důležitý vitamin pro krvetvorbu, jeho konzumace je prevencí nebezpečné anémie. Dále např. biotin - vitamin H, který je nezbytný pro látkovou přeměnu v těle a pečuje o zdraví a krásu naší pokožky, vlasů a nehtů.
Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku.

Všechny jmenované látky jsou nepostradatelné pro zdravé pochody v lidském těle. Švestky byly dříve v jakékoli formě cennou potravinou po celý rok, protože se dají konzervovat hned několika způsoby. V období jara a zimy, s nedostatkem čerstvé zeleniny a ovoce tak sloužily jako zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek a v neposlední řadě i zdroj energie.

Švestky jsou spolehlivé projímadlo
Jistě znáte ten starý trik, když ne a ne uspět tam, kam i král chodí sám.. Několik sušených švestek, lehce povařených ve vodě, nebo misku švestkového kompotu, několik lžic hutných povidel a netřeba navštívit lékaře. Švestky jsou přírodním projímadlem z nejspolehlivějších, vhodným i pro děti, podobně jako fíky. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím dokonce pomáhají hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev, velice častému onemocnění následkem nezdravé a příliš tučné stravy.

Kde a jak sehnat kvalitní švestky?

Dnes u nás v obchodech najdeme celou řadu různých slív, ringli, blum a podobně.. ovšem ty "obyčejné" švestky poněkud zřídka. Navíc plody od velkopěstitelů nedosahují kvality zralé švestky, utržené na mezi za vsí.. často jsou totiž sklízeny před dozráním, navíc jsou většinou ošetřeny množstvím postřiků s nepříznivým účinkem na naše zdraví. Pokud chceme kvalitní a chemicky neošetřené švestky, nejlépe uděláme, když vyrazíme na trhy malopěstitelů nebo vyhledáme někoho, komu se urodilo dost na rozdávání. Pokud máme švestkový strom na zahradě nebo volně rostoucí v okolí, máme vyhráno.
Důležitým poznávacím znamením kvality plodů je stříbřité ojínění - u takové světsky si můžeme být jisti, že je poměrně čerstvá. Plody by neměly být ani příliš tvrdé, ty nejměkčí z nich se pak nejvíce hodí na zavařeniny a povidla.

Je libo švestky sušené, naložené, nebo snad pravá švestková povidla?
Tradice konzervování švestek je u nás jistě dlouhá, toto ovoce se díky vysokému obsahu cukru a pektinu dá zpracovat tak, že nám vydrží po mnoho měsíců, kvalitní povidla někdy i mnoho let.
Naše babičky každý rok sušily švestky na následující zimu. Dobře věděly, že přijde jejich čas. Jedly se samotné, ale také se z nich připravovaly pokrmy, jako ovocné knedlíky, koláče, omáčky na divočinu nebo pro úpravu vánočního kapra. Stejnětak švestková povidla nechyběla v žádné domácnosti, ingredience přímo nezbytná pro pravé české buchty a koláče.
Dnes můžeme švestky mrazit pro pozdější použití, stále populární jsou i kompoty. Osobně z nich varim výborný jam, do kterého přidávám na plátky nakrájené mandle.. vřele doporučuji všem mlsným jazýčkům..

ZDROJ:http://www.fiftyfifty.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů