Čtvrtek, 28. března 2024

Kladno se zbaví projektu na nákladnou opravu čistírny vody

Kladno se zbaví projektu na nákladnou opravu čistírny vody

Kladno prodá společnosti Vodárny Kladno-Mělník (VKM) skoro za šest milionů korun projekt na rekonstrukci čistírny odpadních vod ve Vrapicích. Nákladné opravy za desítky milionů korun mělo původně platit město, které však nezískalo na stavbu dotace. Přestavbu proto přenechá vodohospodářské firmě, která by s ní mohla začít v příštím roce. Prodej dnes schválili zastupitelé.

Čističku vlastní VKM, její přestavba má stát kolem 200 milionů. Město podle ekonomického náměstka Miroslava Bernáška (ODS) projekt prodává, protože na přestavbu v minulosti nezískalo dotace, ale VKM chce nyní přestavbu zahájit. "Bylo by asi zbytečné, aby se dělal nový projekt, tak jim ho prodáme a oni z něj budou vycházet. Možná ho trochu upraví," vysvětlil Bernášek.

Přestavbu bude platit vodohospodářská firma. Předseda představenstva VKM Radek Větrovec ČTK potvrdil, že jsou peníze na stavbu vyčleněny. Financování je podle něj rozloženo do tří let, každý rok jde asi o 60 milionů korun. Největším akcionářem VKM je právě Kladno, které vlastní mezi 33 až 40 procenty akcií.

Kromě toho zastupitelé na dnešním jednání schválili výkup nevyužívaného vodovodního přivaděče od energetického holdingu Alpiq Generation (CZ). Podle Bernáška bude stát kolem 7,5 milionu korun. "My bychom ho v budoucnosti mohli využít k napojení na přivaděč pitné vody," dodal Bernášek.

Kladno letos od holdingu koupilo za 20 milionů korun také vodárenskou infrastrukturu a další movitý i nemovitý majetek v areálu bývalé Poldi. Obě části tak na sebe mohou v případě potřeby podle Bernáška navázat a případně mohou být převedeny do vlastnictví VKM. "Vzhledem k tomu, že má ta infrastruktura účetní hodnotu kolem 300 milionů, tak těch 27 milionů, které zaplatíme, můžeme v budoucnosti od VKM získat v penězích a ještě k tomu můžeme získat akcie," uzavřel Bernášek.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů