Pátek, 29. března 2024

Asii dusí prach, v zamoření vede Írán

Asii dusí prach, v zamoření vede Írán

Odjeďte pryč, vyzvala vláda obyvatele íránské metropole Teheránu. Jemný prach bude zabíjet čím dál více lidí, varují ekologové i lékaři.

Obyvatelé íránského Teheránu prchají z metropole. Nikoli kvůli obavám z útoku Izraele, nýbrž kvůli jedovatému vzduchu. S příchodem zimy se pobyt ve městě, jehož silnice jsou celý rok přecpané auty, rovná pomalé sebevraždě.

Letos dosáhla situace v 12milionovém městě kritické hranice. Kvůli oblaku smogu, snižujícím viditelnost na pár metrů, se na čas uzavřely školy a úřady, dokonce nezasedá ani vláda prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Lidé trpí bolestmi hlavy, nevolností a dýchacími problémy. Mnozí raději nosí roušky.

O tom, jaká je koncentrace prachu a škodlivin v ovzduší, íránská média nehovoří.

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) však íránská města patří k nejzamořenějším na světě. Primát drží jihoíránský Ahváz s titulem nejzaprášenějšího města planety, měřeno dle množství částic polétavého prachu pod deset mikrometrůetrů (PM10) na metr krychlový za rok.

Čistý vzduch mají jen Japonci

Indové, Číňané, Pákistánci nebo obyvatelé měst v Bangladéši jsou na tom podobně, varují ekologové. Do roku 2050 se znečištění ovzduší zřejmě stane hlavní příčinou předčasných úmrtí v mnoha zemích Asie.

"Ekonomický rozmach Asie vede k tomu, že lidé stále více jezdí automobily a spotřebovává se více paliv. To ohrožuje kvalitu vzduchu ve městech," řekla listu New York Times Sophie Punte, ředitelka organizace Clean Air Asia, která porovnala data z více než 300 měst v 16 asijských státech.

Výsledky jsou katastrofální. Do limitů WHO, stanovujících roční limit polétavého prachu (PM10) v kubickém metru ovzduší na maximálně 20 mikrogramů, se vejde jen 16 měst, většina z nich přitom leží v Japonsku.

Zatímco americký Washington nebo japonské Tokio mají kolem 20 mikrogramů PM10 na metr krychlový ročně, íránský Ahváz v průměru 372. Druhé nejznečištěnější město světa, mongolský Ulánbátar, 279 mikrogramů a třetí íránský Sanandadž 254.

"Když odstartujete z letiště, vidíte v údolí šedou neproniknutelnou mlhu," popsal agentuře AFP situaci v mongolském Ulánbátaru ekologický aktivista Kirk Olsen, který v Mongolsku působí již více než deset let. "V zimě je tu vzduch skutečně nedýchatelný."

Co se znečištěním dělat, je pro asijská velkoměsta těžko řešitelná otázka.

Čína začala zveřejňovat míru znečištění ovzduší teprve letos - po skandálu, kdy se obyvatelé metropole Pekingu obraceli k důvěryhodnějšímu zdroji, americkému velvyslanectví. Minulý týden čínská vláda oznámila, že do roku 2015 vydá na boj s mikroprachem celkem 56 miliard dolarů.

Počet obětí roste

Exodus lidí z venkova do měst však pokračuje rychlým tempem. V příštích 20 letech se do měst podle prognóz statistiků přestěhuje další více než miliarda Asiatů. A čím dál více z nich bude také umírat na znečištěný vzduch.

Polétavý prach tvoří například sírany, amonné soli, uhlík, některé kovy, dusičnany i polyaromatické uhlovodíky, které se při vdechování usazují v průduškách. Nejdrobnější částečky se pak usazují hlouběji v dýchacím ústrojí.

Tento druh znečištění ve městech je podle WHO v současné době příčinou úmrtí dvou milionů lidí ročně. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj se ale tento počet do roku 2050 téměř zdvojnásobí, většina obětí bude v Indii a v Číně.

Írán, jehož města zabírají čtyři místa v první desítce nejznečištěnějších, přichází jen s únikovým řešením. Lidem radí, aby Teherán na čas úplně opustili. "Mohou-li odjet, bude dobré, když to udělají," řekla ministryně zdravotnictví Marzíje Dastdžerdí.

Trpící města

2 mil. obětí

Na zdravotní komplikace způsobené znečištěným vzduchem nyní podle Světové zdravotnické organizace umírají asi dva miliony lidí ročně. Smog, prach a popílek se tak staly větším zabijákem než například virus HIV.

Kolem roku 2050 bude kvůli špinavému ovzduší umírat až 3,6 milionu lidí ročně, předpovídá Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj. Většina z nich ve velkých městech v Indii a v Číně.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů