Čtvrtek, 28. března 2024

Desetinu uhlí těží Ukrajinci načerno

Desetinu uhlí těží Ukrajinci načerno

Stát vydělává na práci v ilegálních dolech středověkého ražení. Ukrajina zvyšuje těžbu uhlí, snaží se snížit závislost na Rusku.

Na východní Ukrajině to bývá poměrně častý obrázek: jednoduchá dřevěná konstrukce zakrytá igelitem a okolo postavy v hornických přilbách a pracovních vaťácích. Říká se tomu kopanka a je to jednoduchá uhelná šachta, ovšem nelegální. Je jich už tolik, že od nich uhlí vykupují i státní podniky.

"Spousta státních šachet byla zavřena nebo zprivatizována. Nikdo nemá práci, tak lidi dělají na kopankách, aby měli aspoň trochu peněz," řekl nedávno švýcarskému listu Le Temps bývalý horník Vladimir z východoukrajinské Zujevky. Podle něj je jen v Zujevce přes 50 kopanek a policie proti nim nezasahuje.

"Můj otec tu byl starostou a chtěl dát kopanky zavřít. Místo toho ho policie obvinila z korupce a on pak zemřel na infarkt ve vazbě. S novým starostou se musíš jenom dohodnout na ceně a můžeš začít kopat," potvrdil horník Saša Ponomarenko švýcarským reportérům.

Na Ukrajině se ložiska černého uhlí často nacházejí jen deset či 12 metrů pod povrchem. K vybudování šachty v zásadě stačí jen krumpáč a lopata. Chodby středověkého typu bývají pouze metr vysoké a horníci v nich při práci napůl leží.

O bezpečnosti se nedá vůbec hovořit a každoročně v nich zahyne až několik desítek lidí.

"Na začátku to byl prostě pokus přežít. Lidi stavěli kopanky třeba u sebe na dvoře a uhlím topili sami nebo ho prodávali v kýblech podél silnic. Teď už je to velký byznys, ve kterém jedou tisíce, spíše desetitisíce lidí," řekl HN novinář Jaroslav Grebeňjuk z východoukrajinského Lugansku.

Podle odborných odhadů se na Ukrajině vytěží nelegálně až sedm milionů tun ročně, což se blíží desetině produkce všech státních i soukromých šachet. Takové množství se už musí nějak zlegalizovat...

"Uhlí, které se vytěží v příšerných podmínkách, vykupují za nízkou cenu státní šachty, které ho pak prodávají dále za tržní cenu. Stát využívá chudoby lidí, aby si nacpal vlastní kapsy," tvrdí předseda nezávislých hornických odborů Michail Volyněc.

Podle Jaroslava Grebeňjuka manažeři státních šachet rychle pochopili výhody nákupu od nelegálních horníků. "Nemusejí se starat o bezpečnostní normy, nemají odbory a především - horníci nemají mnoho šancí prodat uhlí ve větších objemech jinak, o to už se postará policie," vysvětlil novinář.

Rozmachu kopanek nahrává také to, že v posledních letech poptávka po uhlí výrazně vzrostla. Může za to plynová dohoda z roku 2009, která způsobila, že Ukrajina nyní platí Gazpromu za zemní plyn podstatně více než třeba Německo. Ukrajinská vláda se tak snaží spotřebu plynu maximálně snížit. V roce 2009 dovezla z Ruska 52 miliard kubíků plynu, letos asi 28 miliard a podle prezidenta Viktora Janukovyče v roce 2013 by spotřeba mohla klesnout na pouhých 18 miliard kubíků.

Drahý ruský plyn nahrazuje právě uhlí. Všechny ukrajinské teplárny byly během posledního roku přebudovány na spalování uhlí, což podle vlády přineslo úsporu miliardy kubíků plynu ročně. Stejně tak kompresorové stanice na ukrajinských plynovodech nyní pracují na elektřinu vyráběnou v uhelných elektrárnách. Takže kopanek bude nejspíše jen přibývat.

Černé zlato

78,461 milionu tun
černého uhlí vytěžily ukrajinské společnosti za prvních 11 měsíců letošního roku, o 5 % více než vloni. Odhaduje se, že nelegálové vytěžili asi sedm milionů tun uhlí, jež prodali státním podnikům.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů