Čtvrtek, 28. března 2024

Slavné naganské finále. Den, kdy Češi pořádně točili turbínami elektráren

Slavné naganské finále. Den, kdy Češi pořádně točili turbínami elektráren

Byl to den, který vešel do historie. 22. února 1998 čeští hokejisté vybojovali zlato na olympiádě v japonském Naganu. Zároveň to byl také den, který pořádně zamával s odběrem elektrické energie v tuzemské síti.

Na facebookové stránce s názvem Pro jádro se objevil mimořádně zajímavý graf, který na první pohled nemá s hokejem nic společného. Na ten druhý je už ale jasně vidět, jak zásadně změnilo finále olympijského turnaje odběr elektrické energie v Česku.

Na tom, že během významných sportovních přenosů zásadně stoupá sledovanost televize, není nic nového. Na spotřebě elektřiny se ale fotbalové či hokejové boje projeví jen ve výjimečných případech. Přesně tím bylo naganské finále. Hašek a spol v něm přehráli ruský výběr 1:0 a nepřímo vyvolali výrazné skokové zvýšení odběru elektrického proudu v rodné zemi.

Změna je v grafu dobře viditelná, protože utkání se hrálo kvůli časovému posunu v brzkých ranních hodinách. Naganský elektrický skok představoval oproti běžnému zatížení v této době nárůst odběru o 600 MW, což je víc než instalovaný výkon největšího uhelného bloku v České republice.

graf-elektrina.jpg
V neděli ráno je tradičně nejmenší odběr elektrické energie. V čase naganského finále však bylo všechno jinak. (Zdroj: Pro jádro)

Zajímavé jsou tři vrcholy, které zobrazují kulminaci odběru během střetnutí. Paradoxně nejde o třetiny, kdy se hrálo, nýbrž o přestávky, během nichž si diváci odcházeli od nervydrásajícího boje odpočinout do kuchyně, kde si vařili kávu, připravovali snídani a žhavili kávovary, rychlovazné konvice a mikrovlnky, aby stihli začátek další části hry.


Je jen škoda, že už se asi nikdy nedozvíme, kolik tisíc litrů etanolu nad běžnou průměrnou spotřebu vychlemtali Češi v následujících hodinách a dnech po vítězném finále. Proti tomu byl zvýšený odběr elektrické energie nejspíš jen naprosto bezvýznamnou událostí...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů