Pátek, 19. dubna 2024

Molybden - vlastnosti, nerosty, užití

Molybden - vlastnosti, nerosty, užití

Molybden je stříbrobílý, lesklý, značně tvrdý kov. Je znám i v šedé práškové formě.

Molybden je chemicky značně odolný prvek. Za normální teploty reaguje pouze s fluorem, s ostatními prvky reaguje pouze za vysokých teplot. V hydroxidech ani kyselinách, s výjimkou lučavky královské, se nerozpouští, ale velmi snadno reaguje s taveninami dusičnanů, chlorečnanů nebo peroxidů alkalických kovů.

Vyznačuje se silnou afinitou ke kyslíku, kromě oxidů běžného složení tvoří i přechodné oxidy se zajímavou strukturou - Mo9O26 a Mo8O23.

Jednoduchý analytický důkaz molybdenu v roztoku se snadno provede přidáním rhodanidu draselného, přítomnost molybdenu se projeví intenzivně červeným zbarvením vzniklého K3[Mo(SCN)6].

Výskyt molybdenu v přírodě

V přírodě se molybden nejčastěji vyskytuje v minerálech molybdenit MoS2, wulfenit PbMoO4 nebo powellit CaMoO4.

Nejvyšší obsah molybdenu (74,99 % Mo) ze všech nerostů má tugarinovit MoO2, molybdit MoO3 obsahuje 66,65% Mo a ilsemanit Mo3O8.nH2O obsahuje 66,34 % molybdenu. Celkem bylo mineralogicky popsáno okolo 50 nerostů s obsahem molybdenu. Průměrný obsah molybdenu v zemské kůře je 1,2 ppm. Molybden tvoří celkem 24 izotopů, z nichž 6 je stabilních.

Těžba a zásoby

Pro průmyslovou těžbu má rozhodující význam nerost molybdenit, který se vyskytuje jako žíla, žilník, čočka, impregnační vrstva i zóna ve všech typech ložisek. Molybdenit obsahuje poměrně vysoký obsah rhenia a je nejdůležitějším zdrojem pro jeho výrobu.

V roce 2011 dosáhla světová těžba molybdenových rud hodnotu 250 kt, 94 kt se vytěžilo v Číně, 64 kt v USA, 38 kt v Chile, 18 kt v Peru, 12 kt v Mexiku. Světové zásoby dosahují hodnoty 10 Mt, z toho připadá 4,3 Mt na Čínu, 2,7 Mt na USA a 1,2 Mt na Chile. Zásoby molybdenu v ČR v ložisku Hůrky (okres Rakovník) dosahují hodnoty 14 kt čistého kovu.

V roce 2010 bylo do ČR dovezeno 8 600 kg surového molybdenu za průměrnou dovozní cenu 766 Kč/kg.

Více na:http://www.prvky.com/42.html

ZDROJ: www.prvky.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů