Čtvrtek, 28. března 2024

Milkovický srdečný pozdrav

Milkovický srdečný pozdrav

Vážení,

12. 12. 2012 to bylo 12 let, 12 měsíců a 12 dní, co jsem se přestěhoval na samotu Milkovice v Českém Ráji. Jde o statek, který leží na jižním svahu prvního pískovcového kaňonu, a tím vytváří polabskou vstupní bránu do Českého ráje.
Záměrem mého pobytu zde bylo vytvoření přirozeného místa, sloužícího jednak návštěvám dětí a mládeže v rámci ekologické výchovy, tak i prostoru pro možnost pořádání setkání s hudebními doprovody.

Oboje se daří. Od začátku chovám kozy a osly, nikoliv pro výkrm, ale pro volnou pastvu a radost návštěvníků. Těch k nám v rámci školních nebo oddílových výletů zavítá během roku vždy několik. Dveře jsou u nás otevřeny i těm, co chtějí ve volné přírodě přiložit ruku k dílu a při tom si odpočinout od tlaku velkoměst v přírodě. Kozí mejdan, tak se jmenuje letní kulturně-společenská slavnost během srpnového úplňku, která má na svém kontě už přes 100 dnů. Setkání je hojně navštěvováno a oblíbeno především těmi, co si nepotrpí na předem připravené programy, stánkaře, pořadatele, vstupné a nalinkovaný život vůbec. Zahrát hudbu a divadlo může každý, kdo si troufá.

Mezi další milkovické aktivity patří drobná obnova kulturních památek v okolí, udržení povědomí o historii nejen tohoto místa.

Na internetu můžete najít informace:
. o ekologickém a výchovném zaměření - www.milkovice.cz
. archiv a živé vysílání z Milkovic: www.kozitelevize.cz
. jednu z prvních internetových stránek v Čechách, která informuje o Milovických aktivitách: www.kozy.cz
. Stránky o historii nejen našeho okolí: http://odboj.jicinsko.cz nebo www.svazky.cz

V případě, že byste chtěli přijet, buď se v rámci dětského výletu podívat na zvířátka a přírodu, nebo si odpočinout u smysluplné práce, stačí se ozvat.

Jestli byste si chtěli u nás zahrát buď hudbu, nebo divadlo, případně uspořádat v rámci některého setkání autorské čtení, stačí to samé.

Kozí mejdan se uskuteční již po třinácté, a to od středy 21. srpna do neděle 25. srpna 2013 v Milkovicích u Libáně - uprostřed mezi Sobotkou a Kopidlnem.

Bohužel, i přes všelijaké žádosti a supliky směrem k zodpovědným místům a nadacím, se nám nepodařilo sehnat jednorázové finanční prostředky pro vytvoření hygienického zázemí pro delší pobyt školních dětí a dalších návštěv. Stejně tak finance na vytvoření stabilního pódia, nového krovu nad stodolou s přístřešky.

V případě, že by Vás napadlo, jak nejlépe materiál na výstavbu shora uvedeného sehnat, nebo jek zajistit finanční prostředky na nákup potřebného, prosím ozvěte se. Jestli nás sami můžete finančně podpořit buďto jednorázovým osobním darem, nebo firemním sponzorským příspěvkem, tak zde je uvedeno číslo účtu na nás i sponzorská smlouva do účetnictví.

Děkuji Vám za náklonnost a trpělivost

Srdečně zdraví

Stanislav Penc

Tel: 605/701081

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů