Sobota, 20. dubna 2024

Díky recyklaci elektrozařízení se mohlo letos vyrobit 13 tisíc Octavií

Díky recyklaci elektrozařízení se mohlo letos vyrobit 13 tisíc Octavií

Od roku 2005, kdy vešel v platnost zákon o recyklaci elektrospotřebičů, jich Češi odevzdali již 150 000 tun. Jen pro představu - tato váha představuje 13 krát hmotnost ocelové konstrukce mostu Tower Bridge v Londýně. Od začátku letošního roku jich kolektivní systém ELEKTROWIN, který se recyklací vysloužilců zabývá, vybral na 25 000 tun. Z tohoto množství lze získat tolik železa, kolik by stačilo na výrobu 13 tisíc osobních automobilů Škoda Octavia 1,9 TDI. Nejvíce lidé nosili k recyklaci vysloužilé spotřebiče v Královéhradeckém kraji, kde každý občan odnesl průměrně 3,13 kg elektrozařízení. Již tradičně nejpilněji lidé předávali ledničky a mrazničky (14 500 tun).

Mezi nejčastěji recyklované elektro po ledničkách a mrazničkách patří tzv. velké spotřebiče, jako jsou pračky, myčky na nádobí nebo třeba sporáky. Těch v roce 2012 Češi odevzdali na 8 100 tun. "Při pohledu na výsledky sběru malých spotřebičů nás těší, že na ně lidé při recyklaci nezapomínají. Malých spotřebičů typu fén, kulma, mixér nebo rychlovarná konvice nám předali celkem 2 400 tun," vysvětluje Jaroslav Holakovský, předseda představenstva společnosti ELEKTROWIN, a dodává: "Přitom tyto spotřebiče dříve často končily v popelnicích na smíšený odpad, protože lidé byli pohodlní je donést na určené místo k recyklaci. Díky neustále se rozšiřující sběrné síti se ale jejich chování mění."

Vysloužilé elektrospotřebiče lze odevzdávat ve sběrných dvorech, prodejnách prodejnách elektra, nebo ve školách. Navíc od roku 2011 mohou lidé dovézt svého vysloužilce i místním Sborům dobrovolných hasičů (SDH). "Do akce Recyklujte s hasiči je v současné době zapojeno na 650 SDH a každým dnem přibývají další. Nejčastěji se zapojují sbory, které působí ve vesnicích do 500 obyvatel. Hlavním důvodem bývá vedle pomoci s recyklací elektroodpadu také finanční odměna, která zvyšuje finanční prostředky v nízkém rozpočtu hasičů," říká Roman Tvrzník, ředitel ELEKTROWINu.

Celkové množství vysbíraného elektroodpadu příznivě ovlivnila i projekt Železný týden, který se letos konal na náměstí Míru v Praze a olomouckém Horním náměstí. "Lidé měli nejen možnost dozvědět se vše o zpětném odběru, ale dokonce mohli svého vysloužilce přinést i na náměstí," vysvětluje účel akce Roman Tvrzník. Letošní novinkou Železného týdne byla spolupráce s finalistkami Miss Hasička. Kromě již tradičních návštěv škol v rámci Recyklační hlídky a Recyklohraní aneb Ukliďme si svět patřily mezi další osvětové kampaně i akce S vysloužilci do ZOO a Dny země, kde rodiče mohli svým dětem názorně ukázat, že třídění elektroodpadu je důležité a navíc se vyplatí. ELEKTROWIN se letos poprvé zúčastnil i oslav Majálesu. Pokud návštěvníci v Praze, Brně a Hradci Králové přinesli na slavnosti studentského života nefunkční elektrický spotřebič, obdrželi slevu na vstupné.

V obydlí Evropanů je 188 milionů velkých domácích spotřebičů starších 10 let. Mezi hlavní důvody přílišného stáří spotřebičů patří nedostatečné povědomí o tom, že výměnou starého spotřebiče za nový mohou domácnosti za rok ušetřit poměrně významnou částku. "Mnoho spotřebitelů má také ve zvyku používat spotřebič tak dlouho, než sám doslouží. K výměně je pak často přinutí až vysoká cena, kterou by museli zaplatit za opravu," uzavírá Roman Tvrzník.


Ve velkých spotřebičích, jako celku, jsou nejčastěji zastoupeny kovy, které tvoří více než 70 procent jejich hmotnosti. Dalších 20 procent jsou plasty a zbylá procenta zastupují materiály jako je sklo či beton. Recyklace umožňuje až 90 procent z těchto materiálů znovu využít, čímž ušetří velké množství energie i nerostných surovin. "Jenom za posledních 7 let jsme recyklací elektroodpadu ušetřili více než 15 miliónů tun železné rudy a 905 milionů kWh elektrické energie, která by jinak byla potřeba pro výrobu materiálů z nerostných surovin," uvádí Jaroslav Holakovský. "Zároveň bráníme úniku nebezpečných látek do přírody, především freonů. Díky recyklaci do ovzduší neuniklo téměř 1 740 000 tun oxidu uhličitého," dodává.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů