Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mezinárodní radikální ekologické organizaci Sea Shepherd se povedl vydařený kousek, když koupila svou nejnovější loď pro kampaně proti japonským velrybářům právě od Japonska. Informoval o tom včera deník The Guardian. Loď (na snímku), která byla včera představena v australském přístavu Hobart, popluje nově pod australskou vlajkou a byla pokřtěna po americkém producentovi a scenáristovi Samu Simonovi, který je jedním z otců animovaného televizního seriálu Simpsonovi a který je známým bojovníkem za práva zvířat.

Kostarika zakázala sportovní lov zvěře. Stala se tak první latinskoamerickou zemí, která zakázala lov pro zábavu. Zákon byl schválen jednomyslně v pondělí. Středoamerická země s asi 4,5 milionu obyvatel je známa snahou o ochranu životního prostředí; zhruba 25 procent jejího území je chráněno jako přírodní parky. Podle nového zákona komukoli, kdo bude přistižen při lovu, hrozí až čtyři měsíce vězení a pokuta až do výše 3000 dolarů (asi 60 tisíc korun).

Komise přijala opatření pro zvýšení bezpečnosti automobilů - Evropa udělala od počátku listopadu krok kupředu v oblasti bezpečnosti vozidel. V platnost totiž vstoupil balíček bezpečnostních požadavků pro nová motorová vozidla. Kromě opatření, jako např. upomínač zapnutí bezpečnostních pásů, nové bezpečnostní požadavky pro elektromobily, jednodušší ukotvení dětských sedaček (Isofix) nebo systém kontroly tlaku v pneumatikách, budou muset být automobily vybaveny také ukazatelem doporučujícím přeřadit na další rychlostní stupeň, čímž by se řidiči měli naučit ekologičtějšímu stylu řízení.
Nové nařízení pomáhá ke zjednodušení evropské legislativy a snížení regulační a administrativní zátěže pro automobilový průmysl, jelikož se jím nahrazuje zhruba 50 směrnic. Komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani uvedl, že nová opatření podstatně zvýší úroveň bezpečnosti snížením pravděpodobnosti a následků nehod. Bezpečnostní opatření budou povinná pro nové typy vozidel (tj. typy vozidel schválené po 1. listopadu 2012) a budou závazná pro všechny nové automobily prodávané na trhu EU v roce 2014.

Dunajské stupně jsou realizovatelné - Výstavba dunajského "ucha jehly" mezi Straubingem a Vilshofenem v SRN se stupněm proti vzedmutí a propustí není z hlediska ochrany životního prostředí a přírody vyloučena. K tomuto závěru dochází průběžná zpráva, zadaná Evropskou unií na téma "Varianty nezávislého šetření výstavby Dunaje mezi Straubingem a Vilshofenem". Podle ní je tato varianta (C 280) sice svázána s více zásahy než varianta A, sázející na plošiny, v obou případech však lze zásahy eliminovat. Využití pro vnitrozemskou plavbu je však při variantě C280 výrazně vyšší.
Zatímco zpráva nevyjadřuje doporučení pro žádnou z variant a nenaznačuje nějaké tendence, bavorský ministr životního prostředí Marcel Huber se před několika dny vehementně vyslovil proti variantě C280. Ovšem spolkový ministr dopravy Peter Ramsauer se nechal slyšet, že pro variantu A nedá stát k dispozici žádné prostředky.

Škoda Auto představila třetí novodobou generaci modelu Octavia. Jde o její klíčový produkt, s nímž prosperita firmy stojí a padá. Na rozdíl od levnějšího Rapidu je vybaven nejmodernějšími technologiemi.
Nová Octavia narostla do délky i do šířky, ale oproti předchozí generaci je lehčí. Využívá přitom motory, které budou plnit emisní limity i za několik let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů