Úterý, 19. března 2024

Nové průkazy na domy začnou platit až od dubna

Povinnost opatřit budovy určené k prodeji, pronájmu nebo větší renovaci průkazem energetické náročnosti, začne fakticky platit až od dubna příštího roku, uvedl dnes na tiskové konferenci Šance pro budovy zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu.

Nové průkazy na domy začnou platit až od dubna

Aktuální informace se veřejnost dozví z interaktivního webu www.prukaznadum.cz, který iniciativa právě spustila.

Tříměsíčním přechodným obdobím pro rozšíření využití průkazů energetické náročnosti i do oblasti obchodování s nemovitostmi reaguje Ministerstvo na příliš krátkou lhůtu, kterou by jinak realitní trh i majitelé nemovitostí měli na vyhovění novým požadavkům. Původně měly nové předpisy platit už od začátku příštího roku. Legislativní proces se však protáhnul, čemuž přispělo i veto prezidenta.

Prováděcí vyhláška k novele zákona o hospodaření energií, která tyto požadavky upřesňuje, prošla už sice připomínkovým řízením, ale ještě nebyla schválena. V těchto dnech by ji měl podepsat ministr a pak půjde do Legislativní rady vlády. Ta ji projedná ještě v prosinci nebo až v lednu příštího roku.

Státní energetická inspekce, která plnění předpisů kontroluje, bude tak během prvních tří měsíců fungovat spíše jako poradní orgán a nebude udílet sankce za neplnění povinností, vyplývá dále z dnešního vystoupení zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Jiráska.

Od dubna 2013 také začnou platit požadavky na energetickou náročnost novostaveb a větších renovací na tzv. nákladově-optimální úrovni. Ta zajistí po ekonomickou dobu životnosti budovy nejpříznivější poměr investičních nákladů a uspořených prostředků na energie. Ke konci desetiletí pak postupně začne pro různé typy a velikosti budov nabíhat požadavek na nulovou spotřebu energie. O tom, jak přísné budou nové požadavky, se stále ještě jedná, finálně je stanoví až vyhláška.

Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy reprezentující více než 180 subjektů z celého spektra energeticky úsporného stavebnictví, říká: "Vítáme, že nové předpisy nastavují postupné zlepšování energetických vlastností budov. Větší uplatnění nových technologií zlepší vnitřní prostředí a lidé ušetří na vytápění."

Aby se veřejnost v nových požadavcích týkajících se nových průkazů energetické náročnosti i nových požadavků na energetické standardy lépe zorientovala, spustila dnes iniciativa Šance pro budovy interaktivní informační web www.prukaznadum.cz. "Díky praktickému rozcestníku se každý návštěvník v několika sekundách dostane k informacím, které odpovídají situaci, ve které se nachází. Specifické dotazy lze pak odesílat pomocí webového formuláře našim odborníkům. Nejčastější dotazy budou na webu zobrazeny," popisuje Petr Holub, jak bude nový web fungovat

Ucelený přehled povinností vyplývajících ze schválené novely zákona obsahují pak dva informační listy, které Šance pro budovy připravila a dnes na tomto webovém portálu zveřejňuje.

Kontakt:
Mgr. Jana Kubáňová, koordinátorka komunikace
tel.: 774 422 910, email: jana.kubanova@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů